«Καμπανάκι» Μπιλ Γκέιτς: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση υποσιτισμού στα παιδιά

«Καμπανάκι» Μπιλ Γκέιτς: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση υποσιτισμού στα παιδιά
epa07152434 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, delivers a speech during a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μεγαλύτερη απειλή για την παιδική υγεία παγκοσμίως είναι ο υποσιτισμός, μια κρίση που η κλιματική αλλαγή κάνει ακόμη πιο σοβαρή, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο υποσιτισμός αποτελεί την πιο σοβαρή κρίση για την παιδική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, μια κατάσταση που η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά, όπως υπογραμμίζει ο Μπιλ Γκέιτς. Μιλώντας στο Reuters, ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος έχει αφιερωθεί στη φιλανθρωπική δράση, ανέφερε ότι η σωστή διατροφή, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη. “Χωρίς επαρκή διατροφή, τα παιδιά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους,” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά που υποσιτίζονται είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες όπως η ιλαρά και η ελονοσία, ενώ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμου θανάτου. Η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Γκέιτς, επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση. “Το 90% του αρνητικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής προέρχεται από το σύστημα τροφίμων. Η αποτυχία των καλλιεργειών λόγω ξηρασίας ή υπερβολικής βροχόπτωσης επιδεινώνει το πρόβλημα,” εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση Goalkeepers Report του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που παρακολουθεί την πρόοδο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Υπολογίζεται ότι το 2023, 148 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από στασιμότητα ανάπτυξης και 45 εκατομμύρια από ατροφία. Ο Γκέιτς ζητά αύξηση της χρηματοδότησης για τη διατροφή, κυρίως μέσω της νέας πλατφόρμας της UNICEF, το Child Nutrition Fund, καθώς και περισσότερη έρευνα στον τομέα.

Ο ιδρυτής της Microsoft επισημαίνει επίσης τη σημασία του εμπλουτισμού της διατροφής και της προγεννητικής πρόσβασης σε πολυβιταμίνες, που μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα εμβόλια στη βελτίωση της υγείας των παιδιών σε φτωχότερες χώρες. Το Ίδρυμα Γκέιτς έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 για την παγκόσμια υγεία, αντιμετωπίζοντας τις καθυστερήσεις στις ευρύτερες προσπάθειες χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: