«Καμπανάκι» ΕΚΤ: Επείγουσα ανάγκη μείωσης του χρέους – Τεράστιοι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

«Καμπανάκι» ΕΚΤ: Επείγουσα ανάγκη μείωσης του χρέους – Τεράστιοι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να φτάσουν τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.

Τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τη μείωση του χρέους τους, ενόψει των τεράστιων μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων που απορρέουν από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αμυντικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

“Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν σημαντικές προκλήσεις από μόνες τους και οι χώρες θα τις αντιμετωπίσουν όλες ταυτόχρονα,” αναφέρει η ΕΚΤ. “Ως εκ τούτου, πρέπει να αναληφθεί δράση σήμερα – ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλό χρέος που παλεύουν με αυξημένα επιτόκια.”

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι δημοσιονομικές προσπάθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να φτάσουν τουλάχιστον στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. “Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είναι μεγάλη με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο,” υπογραμμίζει η Τράπεζα.

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στο μπλοκ των 20 χωρών του ενιαίου νομίσματος, ιδίως στη Γαλλία, όπου η ανακοίνωση-σοκ για πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και αναταράξεις στην αγορά.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπερβάσεις του προϋπολογισμού πάνω από το όριο του 3% που έχει θέσει το μπλοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι χαμηλές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βραχυπρόθεσμα, ενώ είναι αυξημένες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε αρκετές χώρες, λόγω των προβλεπόμενων υψηλών ή/και αυξανόμενων αναλογιών χρέους προς ΑΕΠ,” αναφέρει η Επιτροπή.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι, εκτός από τα υπάρχοντα δημοσιονομικά ζητήματα, τα οποία συχνά αντανακλώνται σε υψηλούς δείκτες χρέους, υπάρχουν περαιτέρω προκλήσεις που “θα οδηγήσουν σε σημαντικές δημοσιονομικές επιβαρύνσεις τις επόμενες δεκαετίες.” Μεταξύ αυτών, αναφέρεται η ψηφιοποίηση.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν “άμεσα και μόνιμα” τα πρωτογενή ισοζύγια κατά 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για να επιτύχουν αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ 60% έως το 2070, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα χρέους, αναφέρει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, η γήρανση του πληθυσμού, οι αμυντικές δαπάνες και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να διευρύνουν το μέσο έλλειμμα κατά επιπλέον 3% του ΑΕΠ. Η ψηφιοποίηση εξαιρείται από τον υπολογισμό λόγω “της ιδιαίτερης αβεβαιότητας” που περιβάλλει τις επιπτώσεις της.

Παρόλο που όλες οι χώρες πρέπει να δράσουν, η έκθεση διαπιστώνει “σημαντική ετερογένεια μεταξύ των χωρών στις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσπάθειες” — με εκτιμήσεις για κενά που κυμαίνονται από 0,5% έως σχεδόν 10% του ΑΕΠ.

“Οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν τη σταδιακή μείωση των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους και να προετοιμαστούν για το μέλλον, κάτι που θα συμβάλει επίσης στη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για την άσκηση ενιαίας νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ,” καταλήγει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: