«Καμπανάκι» κινδύνου για την παγκόσμια κρίση νερού – Πώς θα επηρεαστεί το παγκόσμιο ΑΕΠ

«Καμπανάκι» κινδύνου για την παγκόσμια κρίση νερού – Πώς θα επηρεαστεί το παγκόσμιο ΑΕΠ
Photo: Shutterstock
Η Επιτροπή τονίζει τη σημασία της μέγιστης αξιοποίησης του νερού, μέσω επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων, καθώς και της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση της κατανάλωσης νερού.

Αν η ανθρωπότητα δεν αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες, οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης του νερού θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τις οικονομίες, θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτή είναι η προειδοποίηση της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Οικονομικά του Νερού, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών και ηγετών.

Ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ, τονίζει ότι η μισή ανθρωπότητα αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας. Καθώς το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθρώπινη ανάπτυξη κινδυνεύουν σοβαρά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από αδύναμες οικονομίες, καταστροφική χρήση της γης και κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, που συνδυάζονται με την αυξανόμενη κλιματική κρίση. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή ασταθή διαθεσιμότητα νερού.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι απώλειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσουν το 8% μέχρι το 2050, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να πλήττονται ακόμη περισσότερο, με πιθανές απώλειες έως 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση προτείνει την επανεξέταση του ρόλου του νερού στην οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και ενθάρρυνση καινοτομιών που θα βασίζονται σε μακροπρόθεσμα οφέλη αντί για βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η αναμόρφωση της γεωργίας, η ενίσχυση της μικροάρδευσης, η μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα με βάση το άζωτο και η προώθηση της αναγεννητικής γεωργίας. Προβλέπεται επίσης η προστασία περιοχών που συμβάλλουν σε έναν πιο σταθερό κύκλο νερού και η αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2030.

Στο τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι το 2030, κανένα παιδί δε θα πρέπει να πεθαίνει από μη ασφαλές νερό, δεδομένου ότι σήμερα υπολογίζεται πως περισσότερα από 1.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους καθημερινά εξαιτίας αυτού του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ