«Καμπανάκι» S&P: Γιατί προβλέπει περισσότερες χρεοκοπίες κρατών την επόμενη δεκαετία

«Καμπανάκι» S&P: Γιατί προβλέπει περισσότερες χρεοκοπίες κρατών την επόμενη δεκαετία
Economic collapse concept, businessman with falling financial graph chart due to global recession. Stock market crash, inflation, financial crisis, Falling income in GDP, capital reduction Photo: Shutterstock
Η S&P Global Ratings προβλέπει σημαντική αύξηση στις κρατικές χρεοκοπίες που αφορούν σε χρέη σε ξένο νόμισμα την επόμενη δεκαετία.

Αύξηση των χρεοκοπιών κρατών που αφορούν σε χρέη σε ξένο νόμισμα προβλέπει για την επόμενη δεκαετία η S&P Global Ratings. Η βασική αιτία για αυτή την πρόβλεψη είναι τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χρέους που παρατηρούνται σε πολλές χώρες, καθώς και το αυξημένο κόστος δανεισμού για τις υποχρεώσεις των κρατών σε ισχυρά νομίσματα όπως το δολάριο ή το ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες αυτές δαπάνησαν, κατά μέσο όρο, περίπου το 20% των εσόδων τους σε πληρωμές τόκων πριν καταλήξουν σε χρεοκοπία. Αυτό το υψηλό κόστος δανεισμού συνδέεται με διάφορους παράγοντες, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, οι διαταραχές των όρων του εμπορίου, και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους τους είναι σε ξένο νόμισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναλύτρια της S&P Global, Giulia Filocca, ανέφερε ότι οι περισσότερες χρεοκοπίες σε ξένα νομίσματα μεταξύ 2000 και 2023 οφείλονταν σε αδύναμους θεσμούς και δημοσιονομικούς παράγοντες. Αξιοσημείωτο είναι ότι χώρες με υψηλή και αυξανόμενη καθαρή θέση εξωτερικών υποχρεώσεων – δηλαδή εκείνες που έχουν περισσότερα χρέη προς το εξωτερικό σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό – βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Χώρες που είναι καθαροί εξωτερικοί πιστωτές σπάνια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυτό, καθώς η ισχυρότερη οικονομική τους θέση τις καθιστά πιο σταθερές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: