«Καμπανάκι» UBS: Αυξημένος ο κίνδυνος κρίσης χρέους στα τέλη της δεκαετίας – Οι ευάλωτες χώρες και η θέση της Ελλάδας
- 15/01/2025, 13:30
- SHARE
Η UBS προβλέπει ότι, ενώ ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους στην Ευρώπη είναι χαμηλός για τα επόμενα δύο χρόνια, οι πιθανότητες αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στο τέλος της δεκαετίας. Η Ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ οι πρώην χώρες των μνημονίων, όπως η Ελλάδα, εμφανίζουν σημαντικά ενισχυμένη ανθεκτικότητα.
Ανθεκτικότητα και διαφοροποιήσεις
Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, οι χώρες που υπέστησαν σκληρές πολιτικές λιτότητας κατά την προηγούμενη κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν πλέον βελτιώσει θεαματικά τους δημοσιονομικούς τους δείκτες. Οι οικονομίες αυτές αναπτύσσονται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ έχουν μειώσει το χρέος τους και παρουσιάζουν ισχυρότερα δημοσιονομικά ισοζύγια.
Αντίθετα, οι μεγάλες οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των αυξημένων ελλειμμάτων και της ευαισθησίας τους στο αυξημένο κόστος δανεισμού. Η Γαλλία, ειδικότερα, καταγράφει επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα για δεκαετίες, με τον κανόνα για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ να έχει τηρηθεί μόλις επτά φορές από το 1999.
Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι
Η UBS εκτιμά ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων παραμένει σταθερή λόγω της μείωσης των επιτοκίων και της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν «κλειδώσει» τα χαμηλά επιτόκια μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων, περιορίζοντας τις άμεσες επιπτώσεις από τις αυξημένες αποδόσεις.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι αυξάνονται, ειδικά για χώρες όπως η Γαλλία, που αντιμετωπίζει έντονα δημοσιονομικά προβλήματα. Η ΕΚΤ αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη γραμμή άμυνας, αν και οι παρεμβάσεις της θα εξαρτηθούν από το επίπεδο των εντάσεων στις αγορές.
Η αμερικανική παράμετρος
Η UBS υπογραμμίζει ότι η κατάσταση του χρέους στις ΗΠΑ μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμιες ανησυχίες, επηρεάζοντας και την Ευρώπη. Παρόλο που το αμερικανικό χρέος είναι σε χειρότερη κατάσταση από το ευρωπαϊκό, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσουν τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων της ΕΕ.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που επλήγησαν από την προηγούμενη κρίση έχουν επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στη βελτίωση των δημοσιονομικών τους. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, με τη UBS να προειδοποιεί για πιθανές εντάσεις στα τέλη της δεκαετίας. Η ΕΚΤ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε περίπτωση κρίσης, ενισχύοντας την ανάγκη για έγκαιρες και αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις.