Καναδάς: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές τον κατατάσσουν στις κορυφαίες χώρες ρύπανσης

Καναδάς: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές τον κατατάσσουν στις κορυφαίες χώρες ρύπανσης
This aerial handout picture courtesy of the Alberta Wildfire Service, taken May 10, 2024, shows smoke from wildfires burning in the Grande prairie forest area, 4 kilometers east of the town of Teepee Creek, in Alberta, Canada. Thousands of people fled their homes on May 12, 2024 in western Canada as hundreds of wildfires beginning earlier than usual portend a difficult fire season. (Photo by Handout / Alberta Wildfire Service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Alberta Wildfire Service / Handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Κίνδυνος για τα δάση ως δεξαμενές CO2.

Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές που έπληξαν τον Καναδά το 2023 κατέταξαν τη χώρα στις τέσσερις κορυφαίες παγκόσμιες ρυπαντές, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι φωτιές, που κατέκαψαν περίπου 150 εκατομμύρια στρέμματα γης – ισοδύναμα με το 4% των δασικών εκτάσεων της χώρας – ανάγκασαν πάνω από 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων έδειξε ότι οι πυρκαγιές από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 2.371 μεγάτονους διοξειδίου του άνθρακα και μονοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που ώθησε τον Καναδά από την ενδέκατη στην τέταρτη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2, πίσω μόνο από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και οι ξηρές συνθήκες θα γίνουν πιο συχνές μέχρι το 2050, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει τις πυρκαγιές και να απειλήσει την ικανότητα των καναδικών δασών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Τα καναδικά δάση, που εκτείνονται από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό, αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, αλλά η αύξηση του αριθμού και της έντασης των πυρκαγιών μπορεί να επιβραδύνει την αναγέννησή τους και την απορρόφηση CO2.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι ο Καναδάς ίσως χρειαστεί να μειώσει τις εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων για να αντισταθμίσει την πιθανή απώλεια της απορροφητικής ικανότητας των δασών του. Η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40-45% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών είναι ανησυχητική, ειδικά σε περιοχές όπως η τουριστική πόλη Τζάσπερ, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: