Κάνετε εταιρεία στο εξωτερικό; Το transfer pricing το ξέρετε;
- 16/11/2015, 18:25
- SHARE
Μέχρι το τέλος του 9μηνου του 2015, Έλληνες ίδρυσαν περισσότερες εταιρείες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο και Βουλγαρία απ´ ότι στην Ελλάδα.
Κρίσιμα κάθε φορά είναι ο ορισμός του τι είναι θυγατρική ή συνδεδεμένη και ο ορισμός της κερδοφορίας της συναλλαγής τους.
Τα τελευταία γεγονότα της επιβολής των capital controls και της υπερφορολόγησης αλλά και οι χρόνιες παθήσεις της Ελληνικής οικονομίας οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες να ιδρύσουν ή να μεταφέρουν εταιρείες στο εξωτερικό. Έχει υπολογιστεί ότι μέχρι το τέλος του 9μηνου του 2015, Έλληνες ίδρυσαν περισσότερες εταιρείες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο και Βουλγαρία απ´ ότι στην Ελλάδα.
Όμως, το ευρηματικό στην καταδίωξη της επιχειρηματικότητας Ελληνικό κράτος, εμπλούτισε το φόρο-οπλοστάσιο του με τη διάνθιση επιλογών επιβολής φόρων και προστίμων σε όσους δε είναι συμμορφωμένοι με τη διαδικασία του transfer pricing.
Για όσους δε γνωρίζουν, το transfer pricing ή «Τεκμηρίωση Ενδό-ομιλικών Συναλλαγών» είναι μια διεθνής προσπάθεια των φορολογικών αρχών των χωρών να πατάξουν τη μεταφορά κερδών από τον τόπο δημιουργίας τους σε χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, μέσω θυγατρικών και συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
Κρίσιμα κάθε φορά είναι ο ορισμός τι είναι θυγατρική ή συνδεδεμένη και ο ορισμός της κερδοφορίας της συναλλαγής τους. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο 4337, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 17/10/2015 και ισχύει από 31/10/2015, το Ελληνικό κράτος έχει διευρύνει σημαντικά τον ορισμό της συνδεδεμένης εταιρείας, ενώ τα προαπαιτούμενα συμμόρφωσης όπως και τα πρόστιμα και οι φόροι έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι αν δυο εταιρείες έχουν ένα κοινό μέτοχο ή κοινό μέλος στα διοικητικά συμβούλια τους, τότε πρέπει να τηρείται Φάκελος Τεκμηρίωσης ως αναπόσπαστο μέρος των Βιβλίων και Στοιχείων τους.
Αναλυτικότερα, με το νέο Νόμο 4337/17.10.2015 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με υποχρεώσεις σχετικές με τις ενδοομιλικές συναλλαγές (τροποποίηση του άρθρου 56 του Ν. 4174/2013) (Πηγή EY):
• Τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή του Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών (ΣΠΠ) υπολογίζονται ως 0,1% της αξίας των συναλλαγών προς τεκμηρίωση με ελάχιστο ποσό τα 500 ευρώ και μέγιστο τα 2.000 ευρώ.
• Τα πρόστιμα για την ανακριβή υποβολή του ΣΠΠ υπολογίζονται ως 0,1% της αξίας των ποσών που αφορά στην ανακρίβεια με ελάχιστο ποσό τα 500 ευρώ και μέγιστο τα 2.000 ευρώ, εκτός και αν η ανακρίβεια δεν ξεπερνά το 10% των συνολικών συναλλαγών με υποχρέωση τεκμηρίωσης (στην τελευταία περίπτωση δεν επιβάλλεται πρόστιμο).
• Τα πρόστιμα για την μη υποβολή του ΣΠΠ υπολογίζονται ως 0,1% της αξίας των συναλλαγών προς τεκμηρίωση με ελάχιστο ποσό τα 2.500 ευρώ και μέγιστο τα 10.000 ευρώ.
• Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικού ΣΠΠ επιβάλλεται πρόστιμο μόνο εφόσον η τροποποίηση αφορά σε ποσά των συναλλαγών και εφόσον οι διαφορές στα τροποποιούμενα ποσά ξεπερνούν το ποσό των 200,000 ευρώ. Εφόσον οι διαφορές στα τροποποιούμενα ποσά ξεπερνούν το ποσό των 200.000 ευρώ τότε το πρόστιμο υπολογίζεται ως 0,1% της αξίας των συναλλαγών προς τεκμηρίωση με ελάχιστο ποσό τα 500 ευρώ και μέγιστο τα 2.000 ευρώ.
• Σε περίπτωση μη προσκόμισης του Φακέλου Τεκμηρίωσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 5.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε 10.000 ευρώ εφόσον ο Φάκελος Τεκμηρίωσης προσκομιστεί μετά από 60 ημέρες ή σε 20.000 ευρώ εφόσον δεν προσκομιστεί καθόλου ή προσκομιστεί μετά από 90 ημέρες.
Αυτό, ανάμεσα σε πολλά άλλα προαπαιτούμενα του νόμου, εγκυμονούν πάρα πολλούς κινδύνους για τις εταιρείες και τους επιχειρηματίες που “προσπαθούν” να ξεφύγουν από τις αγκυλώσεις τις Ελληνικής πραγματικότητας.
*Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι Partner στις UNITYFOUR CONSULTING και ARK ANALYTICS SOLUTIONS