«Κανείς δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες» λέει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
- 01/02/2018, 16:35
- SHARE
Υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές για λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Νικολά Ντιμιτρόφ - Τί ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Νίμιτς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, έριξε εκ νέου «λάδι» στη φωτιά της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά τη συνάντησή του με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.
«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες μας. Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών θα τον βρούμε. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε».
«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», είπε, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι η λύση, που είναι πιθανή, είναι απαραίτητη. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών αλλά είμαι αισιόδοξος».
«Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο κ. Νίμιτς.
«Η διαδικασία προχωρά γρήγορα και υπάρχει θέληση για εξεύρεση λύσης και από τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε και ανέφερε πως «δεν έχει ακούσει τίποτα ακόμη από την ελληνική πλευρά, που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της Μακεδονίας», όπως την αποκάλεσε ο κ. Νίμιτς.