Κανόνας τείνουν να γίνουν πλέον οι αποποιήσεις κληρονομιών
- 11/05/2018, 16:07
- SHARE
Οι υπέρογκοι φόροι στα ακίνητα απομακρύνουν όλο και περισσότερους Έλληνες από τις οικογενειακές τους περιουσίες.
Η αβάσταχτη φορολογία και οι αλόγιστη επιβάρυνση στο ακίνητο, έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση η οποία δεν έχει προηγούμενο όσον αφορά τις αποποιήσεις κληρονομιών τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος κληρονομίας, τα τεκμήρια και το κόστος συντήρησης έφεραν 130.000 αποποιήσεις κληρονομιάς μόνο για το 2017.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2016 οι αποποιήσεις κληρονομίας έφταναν τις 54.422, ενώ σε σύγκριση με το 2013, η αύξηση που σημειώθηκε την περσινή χρονιά ήταν της τάξης του 333%!
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεγάλο ρόλο στην παραχώρηση κληρονομιών στο Δημόσιο παίζουν και τα χρέη των πολιτών προς το κράτος. Χρησιμοποιούν, έτσι, ακίνητα τα οποία ανήκουν στην οικογένειά τους ως μέσο για να πληρωθούν οι φόροι και τα χρέη, ή για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα μέρος της συνολικής κληρονομιάς και να καλύψουν τα έξοδα με τα εκποιημένα περιουσιακά στοιχεία.
ΝΔ: Από το «Δεν Πληρώνω» στο… «Δεν Κληρονομώ»
«Το “Κίνημα Δεν Πληρώνω” του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τελικά το “Κίνημα Δεν Κληρονομώ”», αναφέρει σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «κόποι μιας ζωής μένουν στα αζήτητα και καταλήγουν στο Δημόσιο λόγω της υπερφορολόγησης και της οικονομικής καχεξίας που έχει παγώσει την αγορά κατοικίας.
Όπως σημειώνει η Ν.Δ., «η κατάσταση αυτή μπορεί να αναστραφεί μόνο με δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα και με εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων και παροχής κινήτρων που θα αναθερμάνουν την αγορά κατοικίας».
Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι, για να οδηγήσει την αγορά κατοικίας ξανά σε ανάπτυξη, έχει δεσμευθεί για τα εξής:
- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% «ώστε ο μέσος φόρος να ανέρχεται σε 350 ευρώ περίπου, από 500 ευρώ σήμερα».
- Τη χορήγηση έκπτωσης φόρου ύψους 40 έως 50% της δαπάνης για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
- Την απλοποίηση των μεταβιβάσεων και τη μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων.
- Την ταχύτατη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε οι χρήσεις γης να μην επιδέχονται αμφισβήτησης.
- Την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa / nom dom).
«Έτσι το ακίνητο θα πάψει να είναι βάρος και θα ξαναγίνει μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία και ασφάλειας για τα νοικοκυριά», καταλήγει η Πειραιώς.