Κανόνες ασφαλείας στην τεχνητή νοημοσύνη βάζουν οι τεχνολογικοί γίγαντες – Ο ρόλος της κυβέρνησης Μπάιντεν

Κανόνες ασφαλείας στην τεχνητή νοημοσύνη βάζουν οι τεχνολογικοί γίγαντες – Ο ρόλος της κυβέρνησης Μπάιντεν
Photo: pixabay.com
Η Amazon, η Google, η Meta και η Microsoft συμφώνησαν να ακολουθήσουν μια σειρά από κανόνες ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η Amazon, η Google, η Meta, η Microsoft και άλλες εταιρείες που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης συμφώνησαν να τηρήσουν ένα σύνολο εγγυήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη, για το οποίο μεσολάβησε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξασφάλισε εθελοντικές δεσμεύσεις από επτά αμερικανικές εταιρείες που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους είναι ασφαλή πριν τα κυκλοφορήσουν. Ορισμένες από τις δεσμεύσεις απαιτούν την εποπτεία από τρίτους της λειτουργίας των εμπορικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αν και δεν περιγράφουν λεπτομερώς ποιος θα ελέγχει την τεχνολογία ή θα καθιστά τις εταιρείες υπόλογες.

Η έξαρση των εμπορικών επενδύσεων σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να γράφουν πειστικά κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο και να παράγουν νέες εικόνες και άλλα μέσα ενημέρωσης έχει προσελκύσει την προσοχή του κοινού αλλά έχει προκαλέσει και ανησυχία ως προς την ικανότητά τους να εξαπατούν τους ανθρώπους και να διαδίδουν παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων κινδύνων.

Οι τέσσερις τεχνολογικοί κολοσσοί, μαζί με την OpenAI που κατασκευάζει το ChatGPT και τις νεοσύστατες εταιρείες Anthropic και Inflection, έχουν δεσμευτεί για δοκιμές ασφαλείας που «διεξάγονται εν μέρει από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες» για να προφυλαχθούν από σημαντικούς κινδύνους, όπως για τη βιοασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι εταιρείες έχουν επίσης δεσμευτεί να εφαρμόζουν μεθόδους για την αναφορά ευπαθειών στα συστήματά τους και να χρησιμοποιούν ψηφιακά υδατογραφήματα για να βοηθούν στη διάκριση μεταξύ των πραγματικών εικόνων και των εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και είναι γνωστές ως deepfakes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα αναφέρουν επίσης δημοσίως τα ελαττώματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας τους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στη δικαιοσύνη και τη μεροληψία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι εθελοντικές δεσμεύσεις προορίζονται να αποτελέσουν έναν άμεσο τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων πριν από μια πιο μακροπρόθεσμη προσπάθεια να περάσει το Κογκρέσο νόμους που θα ρυθμίζουν την τεχνολογία.

Ορισμένοι υποστηρικτές των κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη δήλωσαν ότι η κίνηση του Μπάιντεν είναι μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να λογοδοτήσουν οι εταιρείες και τα προϊόντα τους.

«Η ιστορία δείχνει ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας δεν τηρούν στην πραγματικότητα την εθελοντική δέσμευση να ενεργούν υπεύθυνα και να υποστηρίζουν ισχυρούς κανονισμούς», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζέιμς Στάιερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης CommonSense Media.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερώσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με ένα θέμα που έχει προσελκύσει διακομματικό ενδιαφέρον.

Πολλά στελέχη της τεχνολογίας έχουν ζητήσει τη θέσπιση κανονισμών και αρκετοί πήγαν στον Λευκό Οίκο τον Μάιο για να μιλήσουν με τον Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και άλλους αξιωματούχους.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες και νεοσύστατοι ανταγωνιστές ανησυχούν ότι ο τύπος της ρύθμισης που προωθείται θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τους πρωτοπόρους με βαθιά τσέπη, με επικεφαλής την OpenAI, την Google και τη Microsoft, καθώς οι μικρότεροι παίκτες θα εκτοπίζονται από το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους που είναι γνωστά ως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα με τις κανονιστικές αυστηρότητες.

Η ένωση του κλάδου του λογισμικού BSA, που περιλαμβάνει τη Microsoft ως μέλος, δήλωσε την Παρασκευή ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να θέσει κανόνες για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου.

«Οι εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού προσβλέπουν στη συνεργασία με την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα αντιμετωπίζει τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και θα προωθεί τα οφέλη της», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Πολλές χώρες εξετάζουν τρόπους ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διαπραγματεύονται σαρωτικούς κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη στο μπλοκ των 27 χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε πρόσφατα ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι «το ιδανικό μέρος» για την υιοθέτηση παγκόσμιων προτύπων και διόρισε ένα συμβούλιο που θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις επιλογές για την παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης έως το τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε επίσης ότι χαιρετίζει τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για τη δημιουργία ενός νέου οργάνου του ΟΗΕ που θα υποστηρίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, εμπνευσμένο από μοντέλα όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ή η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ήδη διαβουλευθεί σχετικά με τις εθελοντικές δεσμεύσεις με ορισμένες χώρες.