«Καπετάνιος σε ένα πλοίο που βουλιάζει ο Τσίπρας»

«Καπετάνιος σε ένα πλοίο που βουλιάζει ο Τσίπρας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γύρισε με άδεια χέρια και με κάποιες αόριστες υποσχέσεις αναφέρουν οι «Moscow Times».

Άρθρο για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία υπογράφει η Judy Dempsey (του Carnegie Europe) στους Moscow Times, με τίτλο: «Μετά την Μόσχα, τι υπάρχει στη συνέχεια για τον Αλ. Τσίπρα;».

Το άρθρο συνοδεύεται από ένα σκίτσο στο οποίο απεικονίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πλώρη ενός πλοίου με το όνομα «Ελλάδα», ενώ το υπόλοιπο μέρος του έχει βυθιστεί. Πάνω από το κεφάλι του προβάλουν τρεις κουλούρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθούν να τον σώσουν από τον πνιγμό, ενώ πιο δίπλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει σκι στη θάλασσα.

Η απάντηση στον τίτλο του δημοσιεύματος δίνεται κατά κάποιο τρόπο από την αρχή: «Πριν από το ταξίδι στη Μόσχα υπήρχαν ελπίδες πως ο Τσίπρας θα γυρίσει με κάτι στην Αθήνα. Τελικά γύρισε με άδεια χέρια και με κάποιες αόριστες υποσχέσεις σχετικά με τον ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου και τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών κρατικών οργανισμών». «Το Κρεμλίνο δεν ήρε καν το εμπάργκο κατά των προϊόντων που ζητούσε η Αθήνα. Φαίνεται, όμως, πως η Αθήνα χρειαζόταν απεγνωσμένα κάποιες κινήσεις από τη Ρωσία» σημειώνει η εφημερίδα.

«O Αλ. Τσίπρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν από κοινού και να δώσουν τέλος στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της χώρας. Εάν αποτύχει αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η Dempsey, αρκετές χώρες είναι κάπως αισιόδοξες για μια τέτοια πιθανότητα, υποστηρίζοντας ακόμη ότι το ευρώ θα μπορούσε να επιβιώσει μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Κάνουν λάθος».

Σύμφωνα με το άρθρο της Judy Dempsey στους Moscow Times, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προξενούσε ανείπωτη καταστροφή στην αξιοπιστία του ευρώ και της ίδιας της ΕΕ. Επιπλέον, θα είχε σοβαρές γεωστρατηγικές επιπτώσεις. Μια κατακερματισμένη και αποδυναμωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, παρά το ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι ολοένα και πιο επικριτική της στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα».

Προσθέτει ακόμη ότι με την πρώτη ματιά, η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα έχει στόχο να αποδυναμώσει τους «θεσμούς» που διαπραγματεύονται την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Θέλει λιγότερο αυστηρούς όρους για τα δάνεια, ενώ η ΕΕ θέλει να καταλάβει τι είδους μεγάλες μεταρρυθμίσεις ο Αλ. Τσίπρας σκοπεύει να εισάγει για να καταστήσει την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα δώσουν τέλος στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. «Έκτοτε, ο Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεν έχουν ακόμη αποζημιώσει τους ψηφοφόρους τους κυρίως διότι δεν έχουν έλθει σε συμφωνία με την ΕΕ και τους άλλους θεσμούς», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, η αρθρογράφος διερωτάται γιατί ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν έκαναν κάτι όταν έβλεπαν πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχωρούσε στις μεταρρυθμίσεις; Γιατί έκλεισαν τα μάτια και δεν αμφισβήτησαν τις προθέσεις της; «Είναι λες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ζώνης της ευρωζώνης έκαναν τα στραβά μάτια σε ελλείψεις των μεταρρυθμίσεων ως το τίμημα για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη».