Καραμανλής και Σαμαράς μιλούν σε παρουσίαση βιβλίου – Ποιοι θα δώσουν το «παρών» και η στάση του Μαξίμου

Καραμανλής και Σαμαράς μιλούν σε παρουσίαση βιβλίου – Ποιοι θα δώσουν το «παρών» και η στάση του Μαξίμου
Ï ðñüåäñïò ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò Áíôþíçò ÓáìáñÜò ìå ôïí ðñþçí ðñùèõðïõñãü Êþóôá ÊáñáìáíëÞ óôï óõíÝäñéï ôïõ êüììáôïò , ÁèÞíá ÐáñáóêåõÞ 25 Éïõíßïõ 2010. ÄéåîÜãåôáé óôï ãÞðåäï ôïõ ÔÜå Êâï íôü ôï 8ï óõíÝäñéï ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποια στελέχη αναμένεται να παραστούν.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» (Εκδόσεις Λιβάνη), θα μιλήσουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής.

Το βιβλίο επιχειρεί μια δεύτερη ανάγνωση στους καθοριστικούς σταθμούς της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004-2009).

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, στις 20:00 ο Αντώνης Σαμαράς θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι».

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά θα ακολουθήσει ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα πουν Καραμανλής – Σαμαράς

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του news247 να εστιάσει κυρίως στα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Επομένως οι όποιες αναφορές του θα είναι έμμεσες. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται ειδικότερα να επαναλάβει την άποψη ότι η ατζέντα της Τουρκίας δεν αλλάζει παρά τις καιροσκοπικές αλλαγές στη συμπεριφορά της.

Αλλά και να απευθύνει προειδοποίηση ότι στη Χάγη δεν μπορεί να τεθούν θέματα κυριαρχίας, όπως πχ εάν τα νησιά έχουν ή όχι υφαλοκρηπίδα και θέμα στρατιωτικοποίησης τους. Αναμένεται επίσης να διαμηνύσει σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά από την Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επίσης να αναφερθεί στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την άνοδο της Ακροδεξιάς στην ΕΕ συνολικά και ειδικά στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών χθες στη Γαλλία όπου το κόμμα της Μαρί Λεπέν ήρθε πρώτο.

Η άποψη του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι δεν έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, αλλά ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφιζαν κεντροδεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν απογοητευτεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά πολιτικά “συστήματα”. Και εκεί αναμένεται να χτυπήσει καμπανάκι και για τη ΝΔ.

Πιο “επιθετική” αναμένεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση Σαμαρά. Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα μιλήσει πρώτος και φέρεται να έχει ετοιμάσει μία σκληρή ομιλία εφ όλης της ύλης και με σαφείς αιχμές και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς έχει στο παρελθόν πολλάκις εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τον ελληνοτουρκικό διάλογο (“Με πειρατές δε συνομιλεί κανείς”, έχει δηλώσει) και ανησυχία για “Πρέσπες του Αιγαίου”. Έχει επίσης καταγγείλει διολίσθηση της ΝΔ στο “δικαιωματισμό” και τη “woke culture”, καθώς εξάλλου δεν ψήφισε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αναμενόμενα θα υποστηρίξει ότι το θέμα αυτό κόστισε εκλογικά στη ΝΔ.

Η άποψη του κ.Σαμαρά είναι άλλωστε πως όταν όλη η Ευρώπη (και όπως φαίνεται και οι ΗΠΑ) πάνε δεξιά, δεν μπορεί η ΝΔ να επιμένει στη διεύρυνση μόνο προς το κέντρο. Αυτή τη φορά φαίνεται όμως ότι η κριτική του θα επεκταθεί και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς φαίνεται μάλιστα να επιδιώκει αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο πάντως μέχρι στιγμής τον αντιμετωπίζει όπως αντιμετώπιζε κάποτε ως πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Ως ένα πρώην πρωθυπουργό που μπορεί να κινείται πέρα από τις κομματικές γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Η εκδήλωση αναμένεται να συγκεντρώσει πολλούς «γαλάζιους» παράγοντες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη· αντ’ αυτού, το Μέγαρο Μαξίμου θα εκπροσωπήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Παρόντες θα είναι υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ευρωβουλευτές και στελέχη της οδού Πειραιώς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο, όπου θα ακούσουν τις ομιλίες των κυρίων Καραμανλή και Σαμαρά.

Η Ηρώδου Αττικού 19, ακολουθώντας τη συνηθισμένη της τακτική, δεν σχολιάζει τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, επισημαίνοντας σταθερά ότι οι απόψεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά είναι σεβαστές. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν το κυβερνητικό επιτελείο θα αντιδράσει στις πιθανές αιχμές των δύο πρώην πρωθυπουργών, εάν αυτές προκαλέσουν ένταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: