Καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια – Μπορεί ο Μπάιντεν να νικήσει τον Τραμπ;

Καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια – Μπορεί ο Μπάιντεν να νικήσει τον Τραμπ;
(COMBO) This combination of file pictures created on November 4, 2020 shows Democratic presidential nominee Joe Biden (L) in Wilmington, Delaware, and US President Donald Trump (R) in Washington, DC, both during an election night speech early November 4, 2020. - Biden announced April 25, 2023, his bid "to finish the job" with re-election in 2024, plunging at the record age of 80 into a ferocious campaign that could set up a rematch against former President Donald Trump. (Photo by ANGELA WEISS and MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
Τι έχει να πει η επιστήμη της γήρανσης για τις προεδρικές εκλογές.

Η ηλικία, λένε, φέρνει σοφία. Φέρνει όμως και παρακμή. Όταν το δεύτερο αρχίζει να υπερισχύει του πρώτου, ίσως είναι καιρός ακόμη και οι πιο φιλόδοξοι να αποσύρονται, αναφέρει σε άρθρο του ο Economist.

Ωστόσο, είτε ο Τζο Μπάιντεν είτε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν απορρίψει την ιδέα. Αντίθετα, και οι δύο έχουν σκοπό να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ υπηρετώντας σε μια από τις πιο εξαντλητικές δουλειές στον πλανήτη. Ο Τραμπ είναι τώρα 77, ενώ ο Μπάιντεν είναι 81 ετών και θα είναι 86 στο τέλος της θητείας του, αν κερδίσει.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την ηλικία, ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Τραμπ είναι ακραίες περιπτώσεις σε σύγκριση με άλλους Αμερικανούς προέδρους όσο και με τους σημερινούς αρχηγούς κυβερνήσεων σε άλλες χώρες. Όταν έγινε πρόεδρος το 2017, ο Τραμπ ήταν το γηραιότερο άτομο με αυτό το αξίωμα. Όμως αυτό το ρεκόρ ξεπεράστηκε το 2021 από τον κ. Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανική εξαίρεση

Πέρυσι, το Pew Research Centre, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, έδειξε ότι από τις 187 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, μόνο οκτώ είχαν ηγέτες μεγαλύτερους από τον κ. Μπάιντεν. (Ο γηραιότερος είναι ο Paul Biya από το Καμερούν, ο οποίος είναι 90 ετών.) 

Πράγματι, μεταξύ των πλούσιων δημοκρατιών του ΟΟΣΑ, από το 1950 και εξής η τάση είναι αρχηγοί κυβερνήσεων να γίνονται οι νεότεροι, με τη μέση ηλικία να υποχωρεί από τα 60,2 σε 55,5 τον τελευταίο μισό αιώνα. Ένα προφανές ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο πιθανό θα ήταν είτε ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ να αντέξουν.

Αυτό είναι ένα θέμα με πολλές μεταβλητές. Και η επιστήμη της γήρανσης δεν προσφέρει βεβαιότητες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Case Western Reserve University εστίασε στους αρχηγούς κυβερνήσεων κυβέρνησης σε 17 πλούσιες χώρες από το 1722 και εξής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι νικητές των εκλογών έζησαν 4,4 λιγότερα χρόνια μετά την τελευταία τους εκλογή από επιλαχόντες που δεν κατείχαν ποτέ την κορυφαία θέση. 

Από την άλλη πλευρά, οι πρόεδροι βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας και αυτό μπορεί να ενισχύσει τη διάρκεια ζωής τους, όπως δείχνουν πολυάριθμες έρευνες, αρχής γενομένης από τις μελέτες του Whitehall που διεξήχθησαν μεταξύ 1967 και 1988 από τον Michael Marmot του University College του Λονδίνου (UCL), των Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων.

Έργο που δημοσιεύτηκε το 2011 από τον Jay Olshansky, γεροντολόγο στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, υπολόγισε την αναμενόμενη μέση διάρκεια ζωής για άνδρες σύγχρονους των προέδρων της Αμερικής, με βάση τα δεδομένα της εποχής, σε 73,3 χρόνια. 

Η πραγματική διάρκεια ζωής εκείνων των προέδρων που είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια ήταν κατά μέσο όρο 73,0. Αυτό υποδηλώνει είτε ότι η εργασία έρχεται σε αντίθεση με τη μελέτη του Harvard/Case Western Reserve.

Ωστόσο, η εξήγηση του Δρος Olshansky είναι ότι οι πρόεδροι τείνουν να προέρχονται από προνομιούχα υπόβαθρα (όλοι εκτός από δέκα, για παράδειγμα, είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση), με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία τους.

Ο θάνατος, ωστόσο, δεν είναι το μόνο ιατρικό συμβάν που μπορεί να συντομεύσει μια θητεία. Μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό μπορεί να φέρει μια παραίτηση ή να απαιτήσει επίκληση της 25ης Τροποποίησης του Συντάγματος της Αμερικής. Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου διπλασιάζεται κάθε δεκαετία. Αυτό είναι μια ανησυχία.

Πέρα από τη σωματική υγεία κάθε υποψηφίου τίθενται ερωτήματα για την ψυχική του ευεξία. Εκτός από τα εγκεφαλικά, τα χρόνια που περνούν φέρνουν δύο απειλές για τον εγκέφαλο: άνοιες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και μια γενικότερη επιβράδυνση της σκέψης.

Το 2021, για παράδειγμα, ο Μπάιντεν φαινόταν να ξεχνά το όνομα του Λόιντ Όστιν, του υπουργού Άμυνας του. Από την άλλη, ο Τραμπ έχει μπερδέψει τον Σι Τζινπίνγκ, τον Κινέζο πρόεδρο, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ηγείται της Βόρειας Κορέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι

Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι ανησυχίας αλλά δεν είναι όλοι άνθρωποι το ίδιο. Ειδικά ο Μπάιντεν και ο Τραμπ, λέει ο δρ  Olshansky, μπορεί να είναι φτιαγμένοι από πιο σκληρό γενετικό υλικό. Επιπλέον είναι προνομιούχοι.

Και οι δύο προέρχονται από μακρόβιες οικογένειες. Αυτός είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης μακροζωίας. Αλλά τα αδέρφια του κ. Τραμπ πέθαναν σε ηλικία 42 και 71 ετών και ο πατέρας του εμφάνισε Αλτσχάιμερ.  

Ωστόσο, ο Δρ Olshansky συμπέρανε από αυτά τα είδη δεδομένων, σε συνδυασμό με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο κοινό σχετικά με τα ιατρικά αρχεία των ανδρών, ότι και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι είχαν υψηλότερη από τη μέση πιθανότητα επιβίωσης τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο κ. Μπάιντεν, υπολόγισαν, είχε 95% πιθανότητα, σε σύγκριση με 82% για έναν τυπικό άνδρα της ηλικίας του. Για τον κ. Τραμπ τα ποσοστά ήταν 90% σε σύγκριση με 86% για τους συγχρόνους του. Συγκεκριμένα, λοιπόν, οι υπολογισμοί τους έδωσαν στον κ. Τραμπ, τον νεότερο άνδρα, χειρότερη πρόγνωση.

 

Πηγή: Economist