«Καρφιά» Σημίτη για την πενταετία Καραμανλή
- 16/09/2014, 18:31
- SHARE
Στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έδωσε βάρος ο πρώην πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο συνέδριο «Η δημοκρατία υπό πίεση».
Αιχμηρός για την περίοδο διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του στο συνέδριο «Athens Forum 2014: Η δημοκρατία υπό πίεση».
Όπως τόνισε, «η δημοκρατία δεν πρέπει να εξασφαλίζει μόνο την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού ή την ψήφιση των νόμων αλλά κυρίως να εγγυάται ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες αυτή της χώρας», ενώ όπως σημείωσε «η οικονομική κρίση είχε αρνητική επίδραση στη λειτουργία της δημοκρατίας».
Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε επικριτικά για την πενταετία Καραμανλή, δίνοντας έμφαση στη «διασύνδεση πολιτικής και οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 4,5% δισ. σε σχέση με την προηγούμενη οκταετία» αλλά και για τις «πελατειακές σχέσεις, την κομματοκρατία και τους αυθαίρετους διορισμούς στο δημόσιο». Επίσης αναφέρθηκε στα «άνευ προηγουμένου υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία αλλά και για την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων».
Για τον πρώην πρωθυπουργό, σημαντική αιτία για τη σημερινή κατάσταση της χώρας είναι «η στάση των κομμάτων που σχεδιάζουν λύσεις για την ελληνική οικονομία με βραχυπρόθεσμους στόχους μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση των εκλογικών τους συμφερόντων».
Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση του ίδιου και του κόμματός του απέναντι στο μνημόνιο: «Αφού τα κατήγγειλε στην αρχή μετά τα εφάρμοσε χωρίς δισταγμούς ως κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης δεν ξέχασε να αναφέρει και το ΠΑΣΟΚ, «το οποίο το 2009 υποστήριζε ότι υπάρχουν χρήματα για τη βελτίωση των εισοδημάτων και για τις κοινωνικές παροχές, για να ανακοινώσει με του που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ότι λεφτά δεν υπάρχουν στα δημόσια ταμεία και ότι η χώρα χρειάζεται διεθνή βοήθεια».
Επιπλέον, ο Κώστας Σημίτης απέδωσε ευθύνες στα ελληνικά κόμματα για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τόνισε ότι αυτό «είναι απόρροια των λαϊκίστικων τακτικών των παραδοσιακών κομμάτων που εφαρμόστηκαν από το 2004 και μετά, και για αυτό έχουν δημιουργηθεί κόμματα που αμφισβητούν το υπάρχων πολίτευμα όπως η Χρυσή Αυγή».
Η κύρια πρόταση που ανέπτυξε ο πρώην πρωθυπουργός είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη της δημοκρατίας δεν πρέπει να απορρίπτουν κάθε μεταρρύθμιση, κι ως παράδειγμα έφερε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που είναι στάσιμη από το 1998, αναφέροντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια θεμελιώδης αναγκαία αλλαγή στη δομή της οικονομικής διακυβέρνησης σ’ εμάς αλλά και στην Ευρωζώνη. Μια πολιτική με σκοπό να λύσει τα προβλήματα και τις ανάγκες του πολίτη και όχι να επικεντρώνεται στο πώς θα αναλάβει την εξουσία».
Βενιζέλος: Ενίσχυση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και η εμφάνιση μορφών κοινωνικής και πολιτικής βίας είναι ίσως η πιο εμφανής όψη της πίεσης που υφίσταται η δυτική δημοκρατία, στο σπίτι της».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο ναζισμός και ο φασισμός καταχράστηκαν τις δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να ανέλθουν στην εξουσία την περίοδο του μεσοπολέμου, κι επεσήμανε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι δύο αδιαίρετες όψεις του ίδιου νομίσματος».
Κλείνοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημοκρατικές κοινωνίες της δύσης με αφορμή τη σφοδρή οικονομική κρίση.