kariera.gr: Οι 5 πιο περιζήτητες δεξιότητες για τους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια

kariera.gr: Οι 5 πιο περιζήτητες δεξιότητες για τους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια
Photo: pixabay.com
Το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να επενδύουν διαρκώς στην κατάρτιση τους.

Νέα έρευνα πραγματοποίησε το kariera.gr με στόχο να αναδείξει τις τάσεις γύρω από τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι ώστε να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους επιτυχία.

Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και το μέλλον της εργασίας “καλεί” τους εργαζόμενους να αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες.

Το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι τόσο οι τεχνικές δεξιότητες όσο και οι ήπιες (technical & soft skills) είναι εξίσου απαραίτητες για την επαγγελματική εξέλιξη ενός εργαζομένου, ενώ το 14% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι πρέπει να αναπτύσσουν μόνο ήπιες δεξιότητες. Μόνο το 12% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι τεχνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Ωστόσο, αρκετοί εργαζόμενοι δεν αναπτύσσουν νέες δεξιότητες στο εργασιακό τους περιβάλλον. Επικρατέστερη απάντηση στην ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό ήταν η έλλειψη χρόνου (45%) και αμέσως επόμενη η έλλειψη πόρων (28%). Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των εργαζομένων που δεν βρίσκουν κίνητρο για να επιδιώξουν την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (21%), ενώ το 6% δηλώνει ότι έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τέτοιου είδους γνώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα του kariera.gr, οι ήπιες δεξιότητες είναι εκείνες που συνήθως χρειάζεται να διαθέτει ένας εργαζόμενος και ποικίλουν ανάλογα το επάγγελμα.

Το 43% των συμμετεχόντων υπογραμμίζει ότι μία από τις σημαντικότερες ήπιες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας εργαζόμενος είναι η προσαρμοστικότητα, ενώ το 30% θεωρεί ως απαραίτητη δεξιότητα την κριτική σκέψη για να ξεχωρίσει ένας εργαζόμενος στο εργασιακό του περιβάλλον. Το 23% των συμμετεχόντων θεωρεί σημαντική την επικοινωνία, ενώ μόλις το 4% κρίνει ως πιο αναγκαία την ηγεσία.

Η έρευνα ανέδειξε πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη δεξιοτήτων όχι ως μια εφάπαξ δράση, αλλά ως μια εν εξελίξει διαδικασία. Το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να επενδύουν διαρκώς στην κατάρτιση τους, ενώ ένα 30% θεωρούν ότι πρέπει να ασχολούνται με τις δεξιότητές τους κάθε χρόνο. Το 16% απάντησε ότι πρέπει να ασχολούνται κάθε εξάμηνο, ενώ μόνο ένα 5% θεωρεί ότι πρέπει να αναπτύσσουν δεξιότητες μόνο όταν αυτό απαιτηθεί.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέδειξαν επίσης τις πέντε πιο περιζήτητες δεξιότητες – κατά τη γνώμη τους – για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακτήσει τον εργασιακό κλάδο, αφού το 51% των ερωτηθέντων επισήμαναν ότι θα κληθούν να επιμορφωθούν στο AI/Machine Learning. Το 28% χαρακτηρίζει το Data Analysis ως μια περιζήτητη δεξιότητα, ενώ το 15% επιλέγει το Project Management, ως ένα από τα πιο επιθυμητά hard skills της επόμενης πενταετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: