Καρότο και μαστίγιο από τους δανειστές
- 03/06/2015, 17:55
- SHARE
Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ τα αντικρουόμενα μηνύματα από τους δανειστές θολώνουν τα νερά.
Την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να απέχει και μερικές ώρες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευδε να μειώσει τις προσδοκίες, δηλώνοντας ότι οι προτάσεις της Αθήνας δεν αλλάζουν κάτι επί της ουσίας, καθώς και ότι δεν αναμένει ακόμη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας ως αδικαιολόγητη την αισιοδοξία που υπάρχει για συμφωνία.
Οι δανειστές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν στείλει από χθες το δικό τους κείμενο συμφωνίας, το οποίο επιμένει στη σκληρή γραμμή, ενώ η πρόταση της Αθήνας κρίνεται ως ανεπαρκής από τους εταίρους.
Η Αθήνα δεν παραδέχεται ότι έχει λάβει το κείμενο των δανειστών, ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι αυτό βρίσκεται ήδη στα χέρια της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγο, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι Ελλάδα και «θεσμοί» έχουν καταθέσει δύο κείμενα προτάσεων, τα οποία έχουν βάλει απέναντι. Ωστόσο, και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ως «δημοσιονομικά μη βιώσιμες» και ζήτησε μια «ισχυρή συμφωνία» προκειμένου να μην εξεταστούν χειρότερα μέτρα για την Ελλάδα.
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν, θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στα δύο κείμενα, τα οποία όμως, φαίνεται πως είναι πολύ μακριά, αφού η Αθήνα δεν συζητά παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, την ώρα που οι δανειστές δεν δέχονται να υπογράψουν συμφωνία, που να μην τα περιλαμβάνει.
Το ΔΝΤ, που συνεχίζει να κρατά σκληρή γραμμή δέχεται να υπογράψει συμφωνία χωρίς λύση του χρέους, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, σε συνδυασμό με άλλη μία ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα σε περίπτωση που χρειαστεί, μέθοδος που εφαρμόστηκε και στη διατύπωση του Νοεμβρίου του 2012.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει σε μία πρόταση που ουσιαστικά θα καταργεί το σύνολο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αφού η μόνη κατάκτηση που προς το παρόν διαφαίνεται είναι ο χαμηλότερος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που οι δανειστές αποδεχθούν πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για φέτος, τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται φθάνουν στα 3,5-4 δισ. ευρώ.
Ήδη, η κυβέρνηση φέρεται να συζητά αυξήσεις στον ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, νησιά από την 1η Ιουλίου, αναδρομική αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς μείωση των αντικειμενικών αξιών, μέτρα που επηρεάζουν σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, άρα και τις προοπτικές ανάκαμψης.
Σε συνδυασμό με τα μέτρα που οδηγούν σε μείωση συντάξεων, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η συμφωνία καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη, κυρίως στο πώς θα γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Διαβάστε ακόμη: FT: Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών στην Ελλάδα