Kashkari (Fed): Δεν αποκλείεται νέα αύξηση επιτοκίων

Kashkari (Fed): Δεν αποκλείεται νέα αύξηση επιτοκίων
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Fed θα επιτύχει τελικά τον στόχο της για πληθωρισμό

Η Federal Reserve θα πρέπει να περιμένει να δει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό πριν μειώσει τα επιτόκια, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve της Minneapolis Neel Kashkari την Τρίτη στο CNBC.

Ερωτηθείς ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να μειώσει τα επιτόκια μία ή δύο φορές φέτος, ο Kashkari είπε: «Χρειάζονται πολλοί ακόμη μήνες θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, νομίζω».

Όπως υποστήριξε, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί περαιτέρω. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο Kashkari.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3% ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, παρέμεινε αυξημένος κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

Ο Kashkari είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Fed θα επιτύχει τελικά τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, αλλά πρόσθεσε: «Δεν βλέπω την ανάγκη να βιαζόμαστε και να κάνουμε μειώσεις επιτοκίων (το τρέχον εύρος είναι 5,25% – 5,5%), νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας και να το κάνουμε σωστά».

Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το επιτόκιο-στόχο της στο μέλλον, αλλά είπε ότι δεν ήταν σκόπιμο να «μετακινηθούν οι θέσεις στόχου» σε αυτό το στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: