Κασσελάκης: Είναι η παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι το τέλος του – Γι’ αυτό «είμαι εδώ»

Κασσελάκης: Είναι η παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι το τέλος του – Γι’ αυτό «είμαι εδώ»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024. Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την εισήγηση του προέδρου του Κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Κείμενο αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη που θα καταθέσουν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έδωσαν στην δημοσιότητα 99 μέλη του καθογηγητικού οργάνου. Στο κείμενο ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις ενέργειές του τους τελευταίους μήνες καταλογίζοντας του την ευθύνη για την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα. Το κείμενο καταλήγει ότι "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" και καλεί τον κ. Κασσελάκη να πάρει την πρωτοβουλία για την προσφυγή στην κομματική βάση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απέφυγε να ξεκαθαρίσει ρητώς εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Με ένα άρθρο του στην εφημερίδα “Documento“, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, παρεμβαίνει στις εσωκομματικές εξελίξεις, δηλώνει ότι θα είναι παρόν στην μάχη «στην μάχη των πολλών απέναντι στην ολιγαρχία που υπερασπίζεται μία διεφθαρμένη κυβέρνηση σε αποδρομή», αλλά αποφεύγει να ξεκαθαρίσει ρητώς εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Κασσελάκης δηλώνει κατ’ αρχήν ότι απέρριψε τις εισηγήσεις να διεκδικήσει νομικά τα δικαιώματά του μετά την «έκπτωσή» του από το αξίωμα του προέδρου με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η απόφαση ήρθε αυτόματα: Δε θα πληγώσω τον λαβωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας θα είναι πολιτικός. Πολιτικός, καθαρός, έντιμος, με το δίκιο στο φως».

Ακολούθως εξηγεί γιατί δεν προχώρησε στην ίδρυση νέου κόμματος: «Δεν άφησα μία στρωμένη ζωή και καριέρα στις ΗΠΑ για να έρθω να ζητήσω από βουλευτές να με ακολουθήσουν και να κάνω ό,τι έκαναν άλλοι: να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ. ‘Αφησα τη ζωή μου για να υπάρξω μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ερώτημα «Γιατί όχι κάτι νέο; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ;» απαντά: «Διότι πιστεύω ότι υπάρχουν κόμματα που έρχονται και παρέρχονται, και υπάρχουν και άλλα κόμματα τα οποία εγγράφονται βαθιά στη συνείδηση ενός λαού. Και πιστεύω -και θέλω και θα αγωνιστώ γι’ αυτό- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο παρελθόν, αλλά και μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάνοντας σύντομη αναδρομή στον παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο 2019: «Θα μου επιτρέψετε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηττάται το 2019. Όταν έχεις εκλεγεί κυβέρνηση με 36% και, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου, ο λαός σε στέλνει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 32%, δεν πρόκειται για ήττα. Το μήνυμα ήταν σαφές και ήταν προσωπικό προς τον Αλέξη Τσίπρα: ‘Αλλαξέ τα όλα στο κόμμα και έλα ξανά[…]Το αίτημα παραμένει από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ίδιο: “‘Αλλαξέ τα όλα”. Κι αυτό είναι τόσο ηχηρό που δεν σου επιτρέπει να λιποτακτήσεις».

Στέκεται στην παρούσα στιγμή λέγοντας: «Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε σήμερα. Είναι η παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι. Είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ; Είμαι πεπεισμένος πως όχι, γι’ αυτό “είμαι εδώ”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει πρέπει και να γίνει κόμμα και να έχει όραμα. Το κόμμα φέρνει την κυβερνησιμότητα. Το όραμα φέρνει την εκλογική νίκη[…]Έχει έρθει ο καιρός να ενώσουμε τους δύο αυτούς πόλους. Αυτό όμως απαιτεί τεκτονικές αλλαγές στις οποίες μπορεί να είναι πρωταγωνιστής μόνο ο ίδιος ο προοδευτικός κόσμος. “Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου”. Δεν είναι δικό μου σύνθημα. Το βρήκα ως παρακαταθήκη. Ένα σύνθημα που όμως δεν έγινε ποτέ πράξη. Ήρθε η ώρα. Να γίνουμε το πιο αμεσοδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης. Να δοθεί η δύναμη στη βάση. Να πέσουν φράξιες, γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις και παραγοντισμοί μπροστά στο ποτάμι του κόσμου.

Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε νέο όραμα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Γιατί, όπως θα είδατε και στο debate των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, το φως δεν έρχεται από αλλού».

Κλείνοντας υποστηρίζει: «Το όραμα μιας Σύγχρονης Αριστεράς θα φέρει την κοινωνία των πολλών απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία, που την υπερασπίζεται μία διεφθαρμένη κυβέρνηση σε αποδρομή. Από αυτήν τη μάχη δεν μπορώ να λείπω. “Ως στρατηγός;”, είναι η δημοσιογραφική ερώτηση των ημερών. Κι όσοι ρωτούν, ξεχνούν ότι η μεγαλύτερη τιμή είναι να είσαι στρατιώτης μέσα σε έναν κόσμο που αγωνίζεται για να κάνει τη ζωή του καλύτερη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: