Κασσελάκης: «Τον λένε Στέφανο» και θα φανεί το εάν μπορεί να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 15%

Κασσελάκης: «Τον λένε Στέφανο» και θα φανεί το εάν μπορεί να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 15%
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, κάνει δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, έξω από τα γραφεία του κόμματος, Αθήνα, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Singular Logic (από το 94,01% των εκλογικών τμημάτων), ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , λαμβάνει ποσοστό 14,93% και 4 έδρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη μπαίνει στο επίκεντρο το κατά πόσο μπορεί το κόμμα να αμφισβητήσει κυβερνητικά τη ΝΔ.

Η ατάκα «με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι» έχει αποδειχθεί σημείο αναφοράς σχετικά με το πολιτικό brand του Στέφανου Κασσελάκη και της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν αυτό το moto με το οποίο παρουσίαζε ο ίδιος την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η συνέχεια γνωστή, με τον Κασσελάκη να κερδίζει τη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα να πέφτει σε περιδίνηση και να ακολουθεί η διάσπαση με την αποχώρηση των στελεχών και βουλευτών που αργότερα δημιούργησαν την Νέα Αριστερά

Την ατάκα «με λένε Στέφανο…» επέλεξε πάλι ο πρόεδρος του κόμματος ξεκινώντας την κεντρική ομιλία του πριν τις ευρωεκλογές στην πλατεία Συντάγματος, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του να λαμβάνουν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου ένα αποτέλεσμα που ήταν κάπως χειρότερο από αυτό που φαίνεται πως ανέμεναν – ή έστω προέβαλαν και επικοινωνούσαν πως θα πάρουν.

Το «σκάρτο» 15% (14.92% και λιγότερες από 600.000 ψήφους) που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αποτελεί το χειρότερο ποσοστό σε ευρωκάλπη που έχει λάβει το κόμμα εδώ και 15 χρόνια (από το 2009 και υπο την υγεσία του Αλέκου Αλαβάνου).

Τα στελέχη και τα media του κόμματος επιμένουν να τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αδυνάτισε» τη Νέα Δημοκρατία και πως έχουν μερίδιο για το 28,3% που έλαβε το κυβερνών κόμμα, ενώ δεν λείπουν και οι «ανησυχίες» για το ποσοστό της αποχής, το οποίο -σύμφωνα με την Κουμουνδούρου- πρέπει να κερδηθεί εκ νέου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις δημόσιες αναφορές για «ανθεκτικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη μπαίνει στο επίκεντρο το κατά πόσο μπορεί το κόμμα να αμφισβητήσει κυβερνητικά τη ΝΔ, μετά και από το 14,9% της 9ης Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σειρά δημοσιευμάτων υποστηρίζουν πως οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσουν αίτημα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (θα συνεδριάζει προς το τέλος Ιουνίου)  επί της διεξαγωγής δημοψηφίσματος  για το εάν τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος επιθυμούν να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς, ώστε ο φορέας που θα προκύψει, να διεκδικήσει  την νίκη στις εθνικές εκλογές του 2027.

«Καρφιά» Τεμπονέρα

Εν αναμονή του εάν αυτή η πρόθεση θα υλοποιηθεί -και το ποιο ακριβώς θα είναι το αίτημα διεξαγωγής του αναφερόμενου δημοψηφίσματος-, ο εργατολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη για το αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84», ο κ. Τεμπονέρας είπε πως «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ο πήχης του 20% δεν επετεύχθη, και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε, το έχει πάντα η ηγεσία».

Ο ίδιος επέμεινε στην πρόσκλησή του «σε όλα τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού προοδευτικού χώρου, όχι μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, διατηρώντας όχι μόνο την ηγεσία τους αλλά και την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια και αυτονομία, να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν».

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη η πρώτη κομματική αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το  «βλέμμα» στραμμένο στις διατυπώσεις του Στέφανου Κασσελάκη τόσο για τις επιδόσεις του κόμματος στις 9 Ιουνίου όσο και για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: