Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Μέι με τον CEO της JPMorgan- Νευρικότητα στους κύκλους τραπεζιτών στο Λονδίνο
- 20/11/2017, 13:52
- SHARE
Η Μέι, εμφανίζεται γενικά απρόθυμη να συναντηθεί με στελέχη τραπεζών. Ωστόσο, ο Ντίμον εξασφάλισε την συνάντηση.
Λίγες ώρες πριν η Τερέζα Μέι χάσει το δεύτερο μέλος του υπουργικού της συμβουλίου μέσα σε μία εβδομάδα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρήκε χρόνο μεσούσης της κρίσης να συναντηθεί με έναν από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες του κόσμου.
Καθώς η Μέι έχει τη φήμη ότι κρατά σε απόσταση τους επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού κλάδου, κάποιοι ανταγωνιστές υποψιάστηκαν μια ειδική μεταχείριση στην προθυμία της να συναντηθεί με τον Τζέιμι Ντίμον, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JPMorgan.
Άλλοι, ωστόσο, διαισθάνονται μια υποβόσκουσα αν και σημαντική αλλαγή στο πολιτικό κλίμα, με την Μέι να ακούει περισσότερο τις ανησυχίες ενός κλάδου που πασχίζει να κατανοήσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επαφές της με τον Ντίμον στις 8 Νοεμβρίου προκάλεσαν εντύπωση στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου, το Σίτι.
«Είναι λίγο εξοργιστικό», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια από τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες. «Ποιος άλλος διευθύνων σύμβουλός τράπεζας έχει την ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό; Σίγουρα όχι εμείς».
Από την Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του ’80 έως τον Ντέιβιντ Κάμερον πέρυσι, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας παραδοσιακά κρατούσαν ανοικτή την πόρτα για τους ηγέτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που καταβάλλει κάθε χρόνο φόρους 70 δισεκ. λιρών και απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανούς.
Όχι όμως και τόσο η Μέι, που εμφανίζεται απρόθυμη να συναντηθεί με στελέχη τραπεζών. Ωστόσο, ο Ντίμον εξασφάλισε την κατ’ ίδίαν συνάντηση, μεταξύ των αποχωρήσεων των υπουργών άμυνας και διεθνούς ανάπτυξης, που τάραξαν την κυβέρνηση μειοψηφίας.
Λίγο πριν το περυσινό δημοψήφισμα του Brexit, ο Ντίμον προειδοποίησε ότι 4.000 από τους 16.000 εργαζομένους της JPMorgan στη Βρετανία ίσως χρειαστεί να μεταφερθούν εκτός χώρας για να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες στα εναπομείναντα μέλη της ΕΕ.
Ο Ντίμον μετρίασε τη δήλωση αυτή, αλλά το υψηλόβαθμο στέλεχος βρετανικής τράπεζας αναρωτήθηκε εάν ήταν αυτή η αρχική εκτίμηση που εξασφάλισε στην JPMorgan την πρόσβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Δεν γνωρίζω εάν ήταν επειδή απείλησαν να μεταφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας – ίσως θα έπρεπε και εμείς να πούμε ότι μεταφέρουμε 4.000», δήλωσε.
Ωστόσο, κάτι φαίνεται να συμβαίνει.
Το Reuters μίλησε με πάνω από 12 στελέχη σε μεγάλες τράπεζες και κρατικούς αξιωματούχους, με πολλούς εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι η Μει δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να προωθήσει τα συμφέροντα του Σίτι στις διαπραγματεύσεις του Brexit.
Ως αντάλλαγμα, οι τραπεζίτες περιορίζουν τα σχέδιά τους να μεταφέρουν θέσεις εργασίες σε ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η όποια μεταβατική περίοδος μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Μεγαλύτερη Σαφήνεια
Η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν να συζητούν για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στις συνομιλίες του Brexit, που ανησυχούν τους τραπεζίτες οι οποίοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ να διαπραγματευτεί μια μεταβατική περίοδο ή να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία.
«Η άποψή μας είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ειλικρινά σε ένα χάος», δήλωσε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος αμερικανικής τράπεζας. «Είμαστε πραγματικά πολύ νευρικοί».
Ωστόσο, η Μέι παρουσίασε επιγραμματικά στον Ντίμον το όραμά της για μια μεταβατική περίοδο μετά την ημέρα του Brexit – 29 Μαρτίου 2019 – και μια μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η Βρετανία ίσως φύγει από τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου χωρίς μια συμφωνία.
Εκπρόσωπος της JPMorgan εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά τις συνομιλίες στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Ενώ συνεχίζει να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα, νιώθουμε ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει τις ανησυχίες διεθνών εταιριών, όπως της δικής μας, και της οικονομίας γενικότερα», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Είμαστε ευγνώμονες για μεγαλύτερη σαφήνεια για τους στόχους της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit». Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δεν ανταποκρίθηκε το αίτημα για κάποιο σχόλιο.
Ωστόσο, πηγές με γνώση της συνάντησης σημείωσαν ότι η Μέι μπορεί να δεσμευθεί σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της για τις συνομιλίες του Brexit αλλά όχι όχι για την έκβασή τους. «Έχουμε σαφήνεια για αυτό που επιδιώκουμε, όχι για αυτό που θα εξελιχθεί», δήλωσε η πηγή.
Οι τραπεζίτες ζητούν μια περίοδο προσαρμογής στο καθεστώς που θα ισχύει για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά το Brexit, αντί για μια απότομη αλλαγή μόλις αποχωρήσει η Βρετανία.
«Όλοι αναζητούμε μια μετάβαση και μια καλή μελλοντική συμφωνία», δήλωσε η πηγή.
Ως αντάλλαγμα, η ομάδα της JPMorgan άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη αναταραχή στο προσωπικό της, τουλάχιστον όχι την ημέρα του Brexit.
«Της είπαν ότι θα προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο την πρώτη ημέρα του Brexit. Θα είναι μερικές εκατοντάδες άτομα και θα κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε άλλη πηγή.
Για τις τράπεζες, η μετακίνηση υψηλόβαθμων στελεχών από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι δαπανηρή και σίγουρα όχι κάτι που αρέσει στους εργαζομένους που δεν θέλουν να μεταφέρουν τις οικογένειές τους. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας ίσως και πάλι να μετακινηθεί εάν η τελική συμφωνία δεν αρέσει στις τράπεζες.
Επίθεση γοητείας από το City
Όπως σε μια σειρά από χώρες, οι τράπεζες κάθε άλλο παρά δημοφιλείς είναι στη Βρετανία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά οι επικεφαλής τους ένιωσαν ιδιαίτερα μη αγαπητοί όταν η Μέι ανήλθε πέρυσι στην εξουσία και ψύχρανε αυτό που οι επικριτές θεωρούσαν μια πολύ ζεστή σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η Μέι περιόρισε τις επαφές της με τραπεζίτες κυρίως σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, όπως στο Νταβός τον Ιανουάριο, μια συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ο Ντίμον. Κάποια στελέχη της Wall Street εξέφρασαν απογοήτευση με την απουσία λεπτομερειών για τη διαδικασία του Brexit και αμφισβητούν τη δέσμευση της Μέι να προστατεύσει τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που κινούνται μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων έχουν εντόπισε μια αλλαγή.
Ο Ίαν Άντερσον, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρίας δημοσίων σχέσεων Cicero, είπε ότι ξεκίνησε μια αναθέρμανση των σχέσεων αφού η Μέι έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου και η κυβέρνηση ξεκίνησε να ζητά από τις εταιρίες περισσότερες αντιδράσεις για τις συνομιλίες για το Brexit.
«Το κλίμα έχει βελτιωθεί από πέρυσι, όταν νομίζω ότι δεν είχα δει ποτέ τις επιχειρήσεις να είναι τόσο ευαίσθητες και εξοργισμένες», δήλωσε ο Άντερσον, του οποίου η εταιρία εκπροσωπεί πολλές εταιρίες του δείκτη FTSE 100.
Στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την αλλαγή τακτικής της Μέι. «Είναι πολύ πιο επιφυλακτική ως προς τις επαφές με τις επιχειρήσεις σε σχέση με τους προκατόχους της», δήλωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αυτό δημιούργησε πίκρα διότι ο κόσμος έχει λιγότερο χρόνο για κατ’ ιδίαν συναντήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο: «Η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά τις εκλογές».
Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, του οποίου οι συνομιλίες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ φαίνονται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, εξαπέλυσε τη δική του επίθεση γοητείας την τελευταία εβδομάδα.
Ο Ντέιβις δήλωσε την Τρίτη ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα εξαιρεθεί από τους όποιους περιορισμούς στη μετανάστευση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αυτό ενδεχομένως να έρθει σε αντίθεση με τους σκληρούς νέους κανόνες που σχεδιάζονται για την έλευση εργαζομένων με χαμηλά προσόντα.
Σε μια άλλη ομιλία του τόνισε τη σπουδαιότητα του κλάδου που αντιστοιχεί περίπου στο 12% του βρετανικού ΑΕΠ.
«Όταν κάθομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Μισέλ Μπαρνιέ ή στο τραπέζι με τους συναδέλφους μου στο υπουργικό συμβούλιο, έχω πάντα πολύ στο μυαλό μου τη σπουδαιότητα του Σίτι», δήλωσε ο Ντέιβις.
Πριν από ένα χρόνο, κατηγορούσε τους τραπεζίτες ότι προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες για το Brexit και λένε ψέματα για τον αριθμό των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να διώξουν. Ο Ντέιβις εξέπληξε τα στελέχη στις αρχικές του συναντήσεις λέγοντάς τους ότι δεν θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δύο άτομα που συμμετείχαν σε αυτές.
Ο επικεφαλής μιας εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών εταιριών της Βρετανίας, που συνάντησε τον Ντέιβις πολλές φορές πέρυσι, δήλωσε ότι ο υπουργός έχει αποδεχθεί τη ζημιά που θα γίνει στην ευρύτερη οικονομία εάν αποχωρήσουν οι επιχειρήσεις. «Ο Ντέιβις πήρε το μήνυμα», δήλωσε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί από τότε που οι τράπεζες αναθεώρησαν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα τις εκτιμήσεις του για το πόσες θέσεις εργασίας θα χρειαστεί να μετακινηθούν.