Κατά πόσο το Euro 2024 θα επηρεάσει την οικονομία της Γερμανίας

Κατά πόσο το Euro 2024 θα επηρεάσει την οικονομία της Γερμανίας
07 June 2024, Bavaria, Munich: The European Championship mascot Albärt poses on June 7, 2024 at a press conference to present the security concept for the European Football Championship in the Munich Football Arena in Munich (Bavaria). The European Football Championship kicks off in the stadium on June 14 with the opening match Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Προσωρινή ώθηση στη βιομηχανία φιλοξενίας «βλέπει» η DBRS.

Το Euro 2024 ξεκινά την Παρασκευή και η DBRS δημοσίευσε μια ανάλυση για τον οικονομικό αντίκτυπο του γεγονότος στη Γερμανία. Αν και το τουρνουά θα δώσει προσωρινή ώθηση στους προβληματικούς κλάδους της φιλοξενίας στις δέκα πόλεις, στις οποίες θα λάβουν χώρα αγώνες, ο συνολικός αντίκτυπός του στην ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να είναι μικρός.

Οι τουριστικές δαπάνες που σχετίζονται με το τουρνουά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης στη Γερμανία, και δεν προβλέπεται διαρκής επίπτωση στις τουριστικές ροές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμπειρία από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία υποδηλώνει ότι η επίπτωση στην ιδιωτική κατανάλωση θα είναι περιορισμένη. Αν και το Παγκόσμιο Κύπελλο οδήγησε σε προσωρινή αύξηση των δραστηριοτήτων φιλοξενίας, ο συνολικός αντίκτυπος στις καταναλωτικές συνήθειες ήταν μικρός. Η Bundesbank υπολόγισε τις δαπάνες των ξένων τουριστών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της συνολικής ιδιωτικής κατανάλωσης το 2006.

Παρόμοια αναμένεται να είναι η επίπτωση και του Euro 2024. Η ώθηση στις βιομηχανίες φιλοξενίας στις πόλεις υποδοχής αναμένεται να είναι βραχύβια, καθώς τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν έχουν ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ενώ οι κλάδοι της φιλοξενίας στις πόλεις υποδοχής θα επωφεληθούν από την άφιξη ποδοσφαιρικών τουριστών, η ώθηση αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: