Κατακρημνίστηκε η ανάπτυξη στην Κίνα το β’ τρίμηνο – Aνησυχία για την παγκόσμια οικονομία
- 15/07/2022, 09:50
- SHARE
Η Κίνα είδε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της να κατακρημνίζεται το δεύτερο τρίμηνο σε μόλις 0,4%, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και η κρίση στον τομέα των ακινήτων κατάφεραν βαρύ πλήγμα στη δραστηριότητα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
Αν και αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, τα κυβερνητικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Κίνας παρακολουθούνται πάντοτε στενά, με δεδομένο το βάρος της στην παγκόσμια οικονομία.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ήταν γενικά αναμενόμενη, αν και ομάδα αναλυτών που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμούσε πως θα ήταν πολύ πιο μετριασμένη (ότι η ανάπτυξη θα μειωνόταν στο 1,6%).
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανακοινώθηκε πως ήταν 4,8% σε ετήσια βάση.
Από το 2020, το Πεκίνο εφαρμόζει πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού, που συνίσταται στην επιβολή στοχευμένων lockdowns, στις μαζικές εξετάσεις, στην επιβολή καραντίνας σε όσους έχουν μολυνθεί και στην απαγόρευση μετακινήσεων.
Την άνοιξη, η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, η Σαγκάη, τέθηκε σε περιορισμό για δύο μήνες, καθώς εκδηλώθηκε εκεί η χειρότερη επιδημική έξαρση των τελευταίων δύο ετών.
Παρόμοιος αποκλεισμός επιβλήθηκε για ένα διάστημα στο Πεκίνο, πρωτεύουσα και καρδιά της πολιτικής εξουσίας.
Τα μέτρα αυτά κατάφεραν όμως βαρύ πλήγμα στην οικονομία, καθώς πολλές επιχειρήσεις, εργοστάσια και καταστήματα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητα και οι αλυσίδες εφοδιασμού πιέστηκαν πολύ.
Πάντως τον Ιούνιο, οι πωλήσεις λιανικής, ο βασικός δείκτης των δαπανών των νοικοκυριών, ανέκαμψαν αλματωδώς (+3,1% σε ετήσια βάση), έπειτα από τον τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσή τους τον Μάιο (-6,7%).
Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον περασμένο μήνα αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση, μετά την απρόσμενη όσο και οριακή αύξησή της (+0,7%) τον Μάιο.
Ως προς την ανεργία, υποχώρησε στο 5,5% τον Ιούλιο, από 5,9% τον Μάιο.
Ο δείκτης αυτός, που παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση -αν και αναλυτές τον θεωρούν πλασματικό, αφού αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κατοίκους των πόλεων-, είχε φθάσει στο απόλυτο ρεκόρ του (6,2%) τον Φεβρουάριο του 2020, στην κορύφωση της πανδημίας, προτού υποχωρήσει.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας καταγράφεται σε ευαίσθητη από πολιτική σκοπιά χρονιά για την Κίνα καθώς -αν δεν συμβεί κατακλυσμός- ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επανεκλεγεί στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και στην προεδρία το φθινόπωρο.
Το 2021 ο ασιατικός γίγαντας, που βγήκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, κατέγραψε ανάπτυξη 8,1% του ΑΕΠ