Καταναλωτές: Ανησυχούν για τη διάρκεια της πανδημίας και την ακρίβεια
- 25/10/2021, 10:42
- SHARE
Ανήσυχοι οι καταναλωτές, περιμένουν επιστροφή στην κανονικότητα από το 2023, καθώς στις παρενέργειες της πανδημίας έρχεται να προστεθεί η διεθνής συγκυρία και η ακρίβεια που επιδεινώνουν τα οικονομικά τους.
Περίπου τέσσερις στους δέκα καταναλωτές (38%) θεωρούν ότι το περιβάλλον θα εξομαλυνθεί από το 2023 και μετά, σύμφωνα με την έρευνα Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη (ΕΒΕΘ) σε συνεργασία με την Palmos Analysis, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου του 2021 η πλειοψηφία των καταναλωτών προέβλεπε επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο 2022.
Η έρευνα διενεργήθηκε στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά επιβεβαιώνει εν πολλοίς τις τάσεις στο σύνολο της επικράτειας. Από τα ευρήματα διαπιστώνεται ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό όσων αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους (από 27% τον Μάρτιο του 2021 στο 35% σήμερα). Η πλειονότητα των καταναλωτών (43%) αναμένουν σταθεροποίηση της οικονομικής τους κατάστασης στο επόμενο 12μηνο. Παράλληλα, μειώνεται από 88% σε 66% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ή αρκετά κατά το προηγούμενο 12μηνο ενώ παραμένει σε υψηλό επίπεδο, παρά τη μείωση, το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο δωδεκάμηνο (45% έναντι αντίστοιχου ποσοστού 55% τον περασμένο Μάρτιο 2021).
Η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών καταναλωτή κάνουν ήδη ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οι τιμές αυξήθηκαν ήδη, από “λίγο”, όπως αναφέρει το 25% και “αρκετά”, σύμφωνα με το 35%, μέχρι “πολύ”, όπως λέει το 21% των καταναλωτών. Αθροιστικά 81% των καταναλωτών διαπιστώνουν αυξήσεις τιμών. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των καταναλωτών εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο οι τιμές θα αυξηθούν με μικρότερο (9%), παρόμοιο (26%) ή μεγαλύτερο ποσοστό (48%), σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Απαισιόδοξοι αλλά σε μικρότερο βαθμό εξακολουθούν να εμφανίζονται οι καταναλωτές όσον αφορά την εξέλιξη της ανεργίας, καθώς η πλειονότητα πιστεύει πως τα επίπεδα της ανεργίας θα αυξηθούν (54%, συγκριτικά με 71% τον Μάρτιο του 2021). Στασιμότητα παρουσιάζει ο δείκτης αξιολόγησης της συγκυρίας για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών, με το 13% των συμμετεχόντων να θεωρούν την συγκυρία κατάλληλη για σημαντικές αγορές, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές κ.α., έναντι 14% στην έρευνα του Μαρτίου του 2021. Ελαφρά μείωση καταγράφεται στην πρόθεση αγοράς ή ανέγερσης σπιτιού για το επόμενο 12μηνο, από 5% τον Μάρτιο 2021 στο 3% σήμερα.
Πάντως ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία στον νομό Θεσσαλονίκης περνάει σε θετικό έδαφος (+6), για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Αναβαθμίζονται επίσης οι εκτιμήσεις για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών (+22 από -2 το προηγούμενο εξάμηνο και -51 τον Μάρτιο του 2020) και προβλέπεται σημαντική άνοδος των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, με πιθανή μικρή ανάκαμψη της απασχόλησης.
Μεταξύ άλλων, η έρευνα δείχνει σημαντική βελτίωση του κλίματος στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, με τον σχετικό δείκτη να περνάει και πάλι σε θετικό έδαφος, επίσης μετά από ενάμιση χρόνο και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ. Η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε στις +11 μονάδες από -11 τον Μάρτιο του 2021. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ εμφανίζεται θετική, με εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο 2021 (+6 από -49), η αξιολόγηση για την εξέλιξη των πωλήσεων κατά το προηγούμενο 6μηνο, ενώ σταθερά θετικές εμφανίζονται οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το επόμενο 6μηνο (+15 μονάδες από +18 τον Μάρτιο του 2021). Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των παραγγελιών το επόμενο εξάμηνο παραμένουν σταθερές σε οριακά θετικό επίπεδο.
Οι νέες τάσεις
Η ανησυχία των καταναλωτών για την επίδραση της πανδημίας στα οικονομικά του νοικοκυριού τους (50% δηλώνουν ότι τους ανησυχεί πολύ και αρκετά) επισκιάζει την ανησυχία τους για την επίπτωση στην υγεία τους (44%). Από την άλλη μεριά, η πανδημία έφερε και μια σειρά από αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, που φαίνεται ότι σε σημαντικό βαθμό θα παραμείνουν. Το 43% των συμμετεχόντων (έναντι 35% πριν έξι μήνες) δηλώνουν ότι θα πραγματοποιούν αγορές μέσω του διαδικτύου πιο συχνά, το 38% (από 20% τον Μάρτιο του 2021) δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούν συχνότερα βιντεοκλήσεις, το 33% απαντούν ότι θα πληρώνουν για τις αγορές τους μέσω κινητού πιο συχνά (από 29% πριν έξι μήνες), ενώ το 30% (έναντι 18% τον Μάρτιο του 2021) δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούν πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης συχνότερα. Ενισχύεται επίσης το ποσοστό όσων απαντούν ότι θα εργάζονται από το σπίτι μέσω τηλεργασίας πιο συχνά (20% από 15% το προηγούμενο εξάμηνο).