Kαταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης
- 16/06/2018, 22:07
- SHARE
Κατά της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ ψήφισαν 153 βουλευτές, ενώ υπέρ ψήφισαν 127 βουλευτές - Εκτός ΑΝΕΛ ο Δ. Καμμένος που υπερψήφισε την πρόταση.
Kαταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 153 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 127 βουλευτές. Στην ψηφοφορία μετείχαν συνολικά 280 βουλευτές.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης. Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Σαχινίδης.
Με επιστολή του προς τον Πρέοδρο της Βουλής ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έκανε γνωστό ότι διαγράφεται απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, ο βουλευτής της Β΄ Πειραιώς, Δημήτρης Καμμένος. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την προτάση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της κυβέρνησης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, κ Δημήτρης Καμμένος, υπερψήφισε την πρόταση.
Με ένα καυστικό μήνυμα στο Twitter ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σχολίασε την αποπομπή του Δ. Καμμένου λέγοντας: «Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή … κουτσός ο παίχτης…».
Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή … κουτσός ο παίχτης…
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) June 16, 2018
Μαξίμου: Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας
«Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος κάνοντας την αποτίμηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής».
Η συζήτηση στην Ολομέλεια και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Οι τόνοι και σήμερα ήταν υψηλοί, στον απόηχο της χθεσινής προκλητικής παρέμβασης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαραμπαρούση, που κάλεσε σε πραξικόπημα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αντιμέτωπος με δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας και να διαφεύγει της σύλληψής του. Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι κατά της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, την οποία αναμένεται να υπογράψουν αύριο στις Πρέσπες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Μικρά επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα συγκεντρωμένων προσπάθησε να περάσει στο προαύλιο της Βουλής, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση χημικών για να τους απωθήσει.
Τσίπρας: Νέα εποχή για την χώρα – Κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε αυτή τη συμφωνία στο τραπέζι του
Αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μια συμφωνία που «κάθε Ελληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι».
«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου», είπε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό, τονίζοντας ότι το μόνο που επιδιώκει είναι «η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος από την κρίση την οποία εσείς δημιουργήσατε».
Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια
Μητσοτάκης: Όποιος ψηφίσει κατά της μομφής, παίρνει εισιτήριο για τις Πρέσπες
Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να λογοδοτήσει για τα δεινά που επέφερε στην χώρα με αποκορύφωμα το τέταρτο μνημόνιο και την συμφωνία για το Σκοπιανό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και πρόσθεσε: «Για αυτό είμαστε εδώ για να σας σταματήσουμε».
Εξήγησε ότι κατέθεσε τώρα πρόταση μομφής για να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους και συμπλήρωσε: «Ψήφος κατά της πρότασης μομφής σήμερα, είναι υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό αύριο. Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή».
«Όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας, όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως Μακεδόνες, αλλά να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους. Και από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια
Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική
«Για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».
Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πατριωτική» διότι, όπως είπε, «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» και επισήμανε ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση «από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα, από χώρες που δεν έχουν ποτέ πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν 35 αεροπλάνα».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».
«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας». Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια». Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.
Καμμένος: Aν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας οτι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα, είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».
Σημείωσε ότι για να έλθει προς κύρωση στην Βουλή αυτή η συμφωνία, πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία στην FYROM που περιλαμβάνει την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος, επικύρωση της συμφωνίας από τα 2/3 της Βουλής τους και Συνταγματικές αλλαγές.
«Σύμφωνα με το άρθρο 20 της συμφωνίας αυτής, αυτό που θα μονογραφεί αύριο, δεν έχει καμμία ισχύ» είπε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι η συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από την FYROM όπου, όπως είπε, ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις. Τόνισε ότι εάν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική και όχι μόνο θα καταψηφίσουν αλλά με οποιοδήποτε τρόπο θα επιχειρήσουν ώστε η Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει τη συμφωνία.
Αναλυτικά η ομιλία του Πάνου Καμμένου στην Ολομέλεια
Γεννημματά: Δεν εμπιστευόμαστε σε τίποτα τον Τσίπρα
«Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για διενέργεια εκλογών.
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι «πιστεύουμε στη λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» και τόνισε πως η συμφωνία πάσχει καθώς η υλοποίησή της δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από τις ενέργειες της ΠΓΔΜ. Ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά σημεία, ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε αυτήν, προτού υπογραφεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην βιαστεί να υπογράψει.
«Δυστυχώς αποδεικνύεται πως όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες» συμπλήρωσε και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό πως φοβάται τις εκλογές και τη λαϊκή βούληση «γιατί εκεί το “όχι” δεν μπορεί να το κάνει “ναι”».
Αναλυτικά η ομιλία της Φώφης Γεννημματά στην Ολομέλεια
Θεοδωράκης: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, θα στηρίξω τη συμφωνία
«Εμείς στους μήνες που θα έρθουν θα είμαστε παρόντες στη μάχη για να αλλάξει η χώρα. Αλλά δε θα είμαστε βολικοί για κανέναν» ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
«Θα ήταν άτοπο και πράξη πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Κατά το Σύνταγμα το μόνο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι βουλευτές είναι εάν παρέχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για να καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας και εάν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης θεωρούνται συμπολιτευόμενοι βουλευτές» ανέφερε.
Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα
«Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις», τόνισε ο Α. Σαμαράς. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε χωρίς τη στήριξη της Βουλής και χωρίς να έχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που να επιτρέπει να προβούν σε αυτή τη διαδικασία. «Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που αντισταθήκαμε στον αλυτρωτισμό, και από την άλλη εσείς που τους τα δώσατε όλα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, ήσασταν πάντα αντίθετοι».
Αναλυτικά η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια
Λεβέντης: Ο κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος
«Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι “δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία”. Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή». Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.