«Κατάπτυστη και επαίσχυντη η πρόταση των δανειστών»

«Κατάπτυστη και επαίσχυντη η πρόταση των δανειστών»

Θρασύτατες και προκλητικές χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των δανειστών ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, χαρακτήρισε «επαίσχυντη και κατάπτυστη» την πρόταση συμφωνίας των δανειστών, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Είναι θρασύτατη και προκλητική η απαίτηση τους. Η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές. Έχει και δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους, για να τοποθετηθεί ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μία τέτοια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Στρατούλης, και προσέθεσε:

«Καταρρίπτεται όλη η κριτική που έκανε η πέμπτη φάλαγγα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, στην οποία, δυστυχώς, έχουν προσχωρήσει και πολιτικά κόμματα, που το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί δεν ήταν έτοιμη, δεν είχε κοστολογημένες προτάσεις. Η αιτία της καθυστέρησης ήταν η αδιάλλακτη στάση κυρίαρχων κύκλων ανάμεσα στους δανειστές».

Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε: «Η πρότασή τους ήταν η συνέχιση μνημονιακών πολιτικών που απέρριψε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός. Όλο το πακέτο είναι απορριπτέο από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν θα συνεχίσουμε τις πολιτικές της λιτότητας που φτωχοποίησαν, απενεργοποίησαν την κοινωνία και τον λαό, και ταπείνωσαν τη χώρα. Γνωρίζουμε γιατί το κάνουν αυτό. Δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους γιατί θέλουν να συντρίψουν την όποια αντίσταση υπάρχει στις πολιτικές της αιώνιας λιτότητας» και συμπλήρωσε:

«Τα αντιλαϊκά ασφαλιστικά μέτρα δεν περνάνε, γιατί οδηγούν σε πραγματική εξόντωση των συνταξιούχων. Πολιτικά και δεοντολογικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο».

«Αν υπάρξει τελεσίγραφο, θα πάμε σε εκλογές»

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε αναφερόμενος στην πρόταση συμφωνίας που κατέθεσαν οι δανειστές: «Εμείς έχουμε υποβάλει ένα κείμενο 46 σελίδων. Αν δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ο λαός. Εάν υπάρξει συμφωνία βεβαίως θα έρθει στη Βουλή. Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές θα μιλήσει ο λαός. Αν μας πουν ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν κουβεντιάζουμε τίποτα άλλο, τελεία. Εκεί εμείς θα πούμε ότι απορρίπτουμε, ζητάμε από το λαό να το απορρίψει κι αυτός».

Και προσέθεσε: «Ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μια επωφελή αμοιβαία συμφωνία. Ο συμβιβασμός είναι προφανές ότι έχει άλλη μορφή τώρα και άλλη μορφή μετά. Είναι συνάρτηση του συσχετισμού δύναμης. Αν π.χ. πάρει 45% η κυβέρνηση στις εκλογές, με άλλο κύρος πηγαίνει στη διαπραγμάτευση. (Οι πιστωτές) παίξανε ένα παιχνίδι υπονόμευσης πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να στείλουν μήνυμα τιμωρίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

«Αυτό το σχέδιο με εκλογές θα δούμε αν πετυχαίνει. Δεν επιδιώκουμε ως πρώτη λύση το θέμα των εκλογών. Αν μάς τεθεί όμως τελεσίγραφο, η απάντηση είναι να ψηφίσει ο λαός, πρωτογενώς”. “Εάν όλα αυτά τα οποία μετεδόθησαν είναι η θέση των πιστωτών, τότε φαίνεται ότι οι θεσμοί δεν γνωρίζουν από διαπραγμάτευση και δημοκρατική συνομιλία και συνεννόηση, παρά μόνο από τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο όμως θα τινάξει στον αέρα όλη την Ευρώπη».