Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, μείωση εισφορών 3%: Το πρόγραμμα «εθνικής αυτοπεποίθησης» Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ
- 12/09/2020, 19:50
- SHARE
Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.
«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα. Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας».
«Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».
«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί
Επισήμανε μάλιστα ότι κατά την περυσινή αντίστοιχη ομιλία του κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. «Η υγειονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».
Υπογράμμισε όμως στο σημείο αυτό και τα πολλά επίπεδα στα οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί η χώρα μας με την παράλληλη ένταση των μεταναστευτικών ροών. «Είναι αλήθεια ότι στους μήνες που προηγήθηκαν οι αναταράξεις υπήρξαν πολλές. Συχνά μάλιστα επάλληλες και συνδεόμενες μεταξύ τους». Υπογράμμισε ωστόσο «γι’ αυτό είμαι εδώ για τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».
«Το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μάς έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε μάλιστα ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι καθώς «η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η ‘Αγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Και τόνισε «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα. αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».
Μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων
«Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».
Στο σημείο αυτό τόνισε πως λόγω ακριβώς των διαστάσεων της υγειονομικής κρίσης, κάθε μακρόπνοος συνδυασμός μπορεί να μείνει μετέωρος και κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα. Προϊδέασε ότι η ομιλία του θα είναι διαφορετική όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες, εστιασμένη στην οικονομία και στην άμυνα, όπως η πανδημία και οι εθνικές ανάγκες το επιβάλλουν.
Δείτε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την άμυνα ΕΔΩ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τα οποία χαρακτήρισε «12 βήματα αυτοπεποίθησης». Τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.
1. Μειώνονται τρεις μονάδες, στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα οφεληθεί κατά 301 ευρώ.
2. Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 360 ευρώ.
3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.
4. Επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του 2020.
5. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων, με πρόσθεση ξεναγών και καλλιτεχνών.
6. Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1.5 δις, και θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις.
7. Μέτρο υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% σε πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από το 2021-3.
8. τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και μέχρι το Δεκέμβριο άλλα 460 εκατομμύρια ως συμμόρφωση της πολιτείας με δικαστικές αποφάσεις.
9. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, από το Καστελόριζο μέχρι τη Γαύδο από το 2020.
10. Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που χτύπησε η πανδημία, αναβολή ως τον Απρίλιο του 2021 κάθε εκκρεμότητας.
11. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, ποτά, θεάματα κτλ.
12. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2020.
Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνονται σε 50 από 100 τα ένσημα για την ένταξή τους. Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δισ. ευρώ.
Δείτε όλη την ομιλία Μητσοτάκη στο Thessaloniki Helexpo Forum.
«Παράλληλα με το σχέδιο εθνικής αυτοπεποίθησης θα εξελίσσεται ένα 12μνηνο πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων, δηλαδή:
1. εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας – καταργούνται παρωχημένες πρακτικές
2. αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση – εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος
3. Νέοι κανόνες στη διευθέτηση χρεών σε δημόσιο και τράπεζες
4. Επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης
5. Η Ελλάδα αποκτά νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης – νέος νόμος πλαίσιο για αυτοδιοίκητο ΑΕΙ
6. Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο – χρήσεις γης
7. Νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, αφαιρώντας γραφειοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση
8. Ενίσχυση εθνικού συστήματος υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας
9. Αλλάζει δραματικά το δημόσιο – αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ
10. Ενισχύεται το ψηφιακό αποτύπωμα του κράτους – 400 νέες υπηρεσίες προσβάσιμες από το κινητό
11. Νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου