Κατασκευάζεται σταθμός εντοπισμού διαστημικών «σκουπιδιών»

Κατασκευάζεται σταθμός εντοπισμού διαστημικών «σκουπιδιών»

Ο σταθμός θα εντοπίζει με οπτικά συστήματα λέιζερ όλα τα «σκουπίδια» του διαστήματος.

Η αμερικανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Lockheed Martin συμφώνησε με την αυστραλιανή εταιρεία Electro Opitc Systems (EOS) να κατασκευάσουν από κοινού ένα σταθμό εντοπισμού διαστημικών «σκουπιδιών».

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη Δυτική Αυστραλία. Η έδρα της EOS βρίσκεται στην Κανμπέρα.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα οπτικά συστήματα λέιζερ, ο σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τη θέση των διαστημικών «σκουπιδιών».

Ως διαστημικά «σκουπίδια» (space debris) ορίζονται όλα τα μη ενεργά αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη.

Τα εν λόγω «σκουπίδια» θέτουν σε κίνδυνο δορυφόρους και προκαλούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

«Η αναγνώριση των διαστημικών σκουπιδιών από τη Γη είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και των εμπορικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος είναι ότι όλοι θέλουν να προστατέψουν τις διαστημικές τους επενδύσεις», εξήγησε ο Ρικ Άμπροουζ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin.

«Εμείς προσφέρουμε στους πελάτες μια καθαρή εικόνα για τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο δορυφόρους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτήν τη στιγμή, περίπου 2.000 ενεργοί δορυφόροι, κυβερνητικοί αλλά και εμπορικής χρήσεως, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Καθημερινά, υπολογίζεται, ότι κάθε ένας από αυτούς δέχεται περίπου 200 απειλητικές «επισκέψεις» από διάφορα διάσπαρτα αντικείμενα, το μέγεθος των οποίων μπορεί να μην ξεπερνάει σε μήκος το ένα δάχτυλο!

Ωστόσο, το γεγονός, ότι τα διαστημικά αυτά «σκουπίδια» ταξιδεύουν με την εξωπραγματική ταχύτητα των 17.500 μιλίων την ώρα τα καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τους δορυφόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Για πρώτη φορά διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από κομήτη

Έσπασε τα διαστημικά κοντέρ το «Opportunity» της NASA

Οι πιο φωτεινές πόλεις του κόσμου από το διάστημα