Κατασκευές: Έργα που ενισχύουν επιχειρηματικές προσδοκίες και ΑΕΠ
- 05/06/2024, 10:24
- SHARE
Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, που προβλέπεται φέτος στο 2,5%, προοιωνίζεται η προώθηση κατασκευαστικών έργων το 2024 και την επόμενη διετία, συνεισφέροντας στο στόχο για υπεραπόδοση της οικονομίας συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές τον Μάιο παρουσίασε βελτίωση (157,7 μονάδες, από 128,9 τον Απρίλιο και έναντι 154,1 μονάδες πέρυσι) αλλά στα Δημόσια έργα οι προσδοκίες εξασθενούν ήπια, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ που δίνουν το στίγμα της αγοράς σε μια χρονιά που ολοκληρώνονται σημαντικά έργα ενώ εξελίσσονται διαγωνισμοί για άλλα -εξίσου σημαντικά- συμπεριλαμβανομένου του πακέτου της Θεσσαλίας.
Σε συνέχεια των καταστροφών που προκάλεσε η πλημμύρα στόχος είναι η μόνιμη αποκατάσταση των υποδομών με έργα προϋπολογισμού άνω των 3,3-3,4 δισ. ευρώ, με τις παρεμβάσεις του υπουργείου Μεταφορών να υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, υπό την προεδρία του, ανέφερε ότι το συνολικό κόστος ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα ξεπεράσει τελικά τα 3,5 δισ. ευρώ.
Σε άλλα έργα, που καθυστερούσαν επί χρόνια, υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο όμιλος Mytilineos, που έγινε Metlen, παρέδωσε σε κυκλοφορία το έργο Άκτιο – Αμβρακία, η “Κεντρική Οδός” παρέδωσε πρόσφατα νέα τμήματα του Ε65, που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ, ενώ στην τελική ευθεία έχει περάσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Ας σημειωθεί ότι με βάση εκτιμήσεις ΙΟΒΕ-ΤΜΕΔΕ τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε κατοικίες και τραπεζικής χρηματοδότησης, θα κινητοποιήσουν την τρέχουσα τριετία μέχρι το 2026 πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε κατασκευές θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ αυτή την περίοδο έχοντας παράξει αξία 12,8 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας για τον Μάιο που ανακοινώθηκε χθες, οι έντονα απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών ισοσκελίστηκαν (από -18 μονάδες), ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν έντονα οι προσδοκίες για την απασχόληση οι οποίες διαμορφώθηκαν στις +40 (από +14 τον προηγούμενο μήνα) μονάδες. Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά ενώ ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές τάσεις εντάθηκαν (+40 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο από +10 τον Απρίλιο). Τέλος, μόλις το 6% των επιχειρήσεων δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του. Αντίθετα το 32% των επιχειρήσεων αναφέρουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το 21% τη χαμηλή ζήτηση και το 5% την ανεπάρκεια χρηματοδότησης, με το 10% να αναφέρει άλλους συγκυριακούς παράγοντες ως βασικά εμπόδια λειτουργίας τους.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι πριν ένα χρόνο στον κλάδο απασχολούνταν συνολικά 197 χιλ. εργαζόμενοι, αριθμός που παρουσιάζει σχετική στασιμότητα, με τάση ελαφριάς ανόδου τα τελευταία χρόνια. Στις δραστηριότητες Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών απασχολούνταν 74 χιλ. άτομα το 2022, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή από το 2017.