«Κατάστημα ευκολίας» το e-supermarket, τρέχει με τριψήφιο ρυθμό
- 19/11/2020, 12:03
- SHARE
Δεν είναι μόνο το lockdown που ενισχύει το online κανάλι στο οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς έτρεχε με τριψήφιο ρυθμό και πριν από το νέο «κλείδωμα» της οικονομίας καταδεικνύοντας ότι οι νέες καταναλωτικές τάσεις που αναδύθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας ήρθαν για να μείνουν.
Στοιχεία Convert Group δείχνουν ότι η αξία των πωλήσεων στα online supermarket ενισχύθηκε κατά 183% στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο – διάστημα κατά το οποίο είχαν αρθεί οι περιορισμοί για τα καταστήματα, δηλαδή τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία στατιστικών μελετών αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της θεωρώντας ότι ο κλάδος θα κλείσει φέτος με συνολικές πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιες συγκριτικά με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις του 2019, που ανήλθαν σε 46,7 εκατ. ευρώ.
O κλάδος κατά το γ’ τρίμηνο συνέχισε να αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν ίδιο με αυτόν του β’ τριμήνου – περίοδο που περιλαμβάνει το πρώτο lockdown, ήτοι Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο- ενώ τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις σχεδόν τετραπλασιάσθηκαν σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, Ιανουάριο και Φεβρουάριο και σημείωσαν άνοδο 174% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Σε επίπεδο κατηγοριών το γ’ τρίμηνο οι κατηγορίες που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων ήταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα (+254%), τα προϊόντα αρτοποιίας (+227%), τα φρέσκα τρόφιμα (+217%), τα συσκευασμένα (+205%), τα καλλυντικά και είδη περιποίησης (+196%), τα χαρτικά και είδη καθαρισμού (+172%), τα ποτά και αναψυκτικά (+161%), τα προϊόντα για κατοικίδια (+135%) και τα προϊόντα περιποίησης για παιδιά (+39%).
«Mind the gap»
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο όρος «κατάστημα ευκολίας» εν μέσω πανδημίας τείνει να αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική έννοια και από ένα φυσικό κατάστημα στη γειτονιά – όπου μπορεί να πεταχτεί κανείς για να αγοράσει εύκολα και γρήγορα αγαθά για το σπίτι ή τη δουλειά – γίνεται το ψηφιακό κατάστημα.
Αναμένεται μάλιστα να εδραιώνει τη θέση του ως «κατάστημα ευκολίας» στην πορεία του χρόνου. Μετά από οκτώ και πλέον μήνες εστίασης των καταναλωτών στην ασφάλεια και την προστασία των ίδιων και των οικείων τους από την πιθανότητα μόλυνσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει γίνει το κανάλι αγορών επιλογής τους.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον η ταχύτητα είναι το ζητούμενο για τις μάρκες καθώς οι σημερινές συνθήκες αναδύουν εμπόδια στην πορεία τους για να φτάσουν στους καταναλωτές. Οι προσδοκίες σχετικά με τις διαδικτυακές αγορές αυξάνονται και οι πεινασμένοι καταναλωτές μπορούν απλά να σταματήσουν στο τοπικό μίνι μάρκετ, όπου είναι ανοιχτό, για να πάρουν ένα σνακ. Στην πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας, οι ώρες των γευμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν, αυτό που αλλάζει είναι ο τόπος. Καθώς μεταφέρεται στο σπίτι η δραστηριότητα δημιουργείται ένα κενό για τις μάρκες και τους λιανέμπορους.
Στη νέα πραγματικότητα οι άνθρωποι θα αναζητήσουν εύκολους τρόπους για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους γρήγορα, αλλά στο πλαίσιο των νέων συνθηκών. Αυτή η ανάγκη για άμεση ικανοποίηση γίνεται σημαντικό ζήτημα καθώς το διαδίκτυο γίνεται το όχημα για την ικανοποίηση των αυξανόμενων προσδοκιών των καταναλωτών, ειδικά στον χώρο FMCG. Αυτό επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το καλάθι στο online κανάλι αυξάνεται ταχύτερα από το καλάθι στο offline κανάλι εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 45% σε μια σειρά από χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου
Ειδικά για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό τείνει αυξανόμενο αν συγκρίνει κανείς τα παραπάνω στοιχεία με τις επιδόσεις των φυσικών καταστημάτων. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι μετά την διψήφια άνοδο που έδειξαν τα στοιχεία της IRI για την ανάπτυξη των πωλήσεων σε ταχυκίνητους κωδικούς την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, χθες τα στοιχεία της Nielsen έδειξαν ότι μια εβδομάδα μετά η αύξηση διαμορφώθηκε σε 32,7%.
Οι μαζικές αγορές έδωσαν ώθηση στο τζίρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη εξαιρουμένων των νησιών), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται – με βάση το δείγμα της Nielsen- τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα, τα φρέσκα/χύμα προϊόντα, καθώς και τα είδη bazaar. Τα στοιχεία για την εβδομάδα που τελείωσε στις 8 Νοεμβρίου αποτυπώνουν την καταναλωτική αντίδραση στην εξαγγελία της 5ης Νοεμβρίου για το επερχόμενο lockdown στη χώρα.
Η εκτίναξη των πωλήσεων ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε την αντίστοιχη εβδομάδα, πριν την αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στο πρώτο lockdown (εβδομάδα που τελείωνε στις 15 Μαρτίου). Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις μετρήσεις της Nielsen, οι πωλήσεις την εβδομάδα εκείνη εκτοξεύτηκαν κατά +85%, γεγονός που υποδεικνύει πως αυτή τη φορά οι καταναλωτές ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι και συμπεριφέρθηκαν με μεγαλύτερη ψυχραιμία.