Καταστρώνεται το «σχέδιο δράσης» της κυβέρνησης ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής
- 20/06/2015, 19:19
- SHARE
Απανωτές συσκέψεις του πρωθυπουργού με το επιτελείο πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας συζητήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, την Κυριακή, στις 11:00 το πρωί, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γκάμπριελ: Θα κάνω τα πάντα για να μην φθάσουμε σε Grexit
Την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην φθάσουμε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ωστόσο, σε προδημοσίευση από το Focus αποσπάσματος συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, προειδοποιεί ότι «δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μοιραίο σημάδι», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε κλειστή κομματική εκδήλωση στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Focus και πρόσθεσε: «Ο εθνικισμός αυξάνεται ήδη παντού στην Ευρώπη και μια αποτυχία στο δράμα του χρέους θα ενίσχυε αυτή την τάση. Υπάρχει ο κίνδυνος μιας ευρωπαϊκής αποσύνθεσης».
Την ίδια ώρα ο οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα ένα Grexit θα έριχνε την ελληνική οικονομία στο χάος, με τεράστιο πληθωρισμό, αλλά οι συνέπειες για τη Γερμανία και την παγκόσμια οικονομία δεν θα ήταν μεγάλες. «Δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σοκ όπως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», δηλώνει ο κ. Μπόφινγκερ, αλλά προειδοποιεί ότι ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης και θα προσέλκυε κερδοσκόπους. Εάν μια χώρα αποκτούσε οικονομικά προβλήματα, θα γίνονταν υποθέσεις για μια περαιτέρω έξοδο από το ευρώ, εξηγεί και τονίζει ότι αυτό ανεβάζει τους τόκους και οδηγεί σε εκροή κεφαλαίων. «Έτσι αποσταθεροποιούνται οι χώρες», δηλώνει και σημειώνει ότι ελπίζει σε μια λύση της τελευταίας στιγμής, «όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη».