Κατερίνα Δημητρακοπούλου: Το ΑΙ είναι το παρόν και το μέλλον στο digital marketing
- 16/09/2020, 10:00
- SHARE
Αν πριν από λίγα χρόνια κάποιος σας ζητούσε να πληρώσετε ηλεκτρονικά προκειμένου να αγοράσετε ένα αγαθό της αρεσκείας σας, είναι πολύ πιθανό να αισθανόσασταν καχυποψία, ανασφάλεια και δυσπιστία αναφορικά με το πώς θα χρησιμοποιούνταν τα προσωπικά σας δεδομένα. Για τους περισσότερους η αγορά με κάρτα ισοδυναμούσε με το να δίνεις τα κλειδιά του σπιτιού σου σε έναν άγνωστο και η ηλεκτρονική συναλλαγή ήταν δαιμονοποιημένη.
Χρειάστηκαν τα capital controls, η οικονομική κρίση και η πανδημία, που επίσπευσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και εξοικείωσαν τον καταναλωτή με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, για να θεωρείται σήμερα το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπόσπαστο κομμάτι της καταναλωτικής εμπειρίας.
Ο τζίρος του e-commerce το 2020 στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, νούμερο εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία του GRECA (Ελληνικός Συνδέσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου) το e-commerce έφτασε τον Απρίλιο του 2020 να σημειώσει αύξησή έως και 170% σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον σχεδόν οι μισοί χρήστες του διαδικτύου πλέον ψωνίζουν και online: Το ΙΕΛΚΑ και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ξεχωριστή έρευνα παρουσίασαν στοιχεία που έδειξαν ότι το 21% του πληθυσμού που είχε κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το 2019 έφτασε στο 44% την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020.
Η Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Strategic Communications Expert της Social Mellon, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας, των social media και του digital marketing, δίνει στους αναγνώστες του Fortune Greece μια γεύση από τις πωλήσεις του μέλλοντος, οι οποίες θα έχουν έντονο το στοιχείο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πλέον κάθε επιχείρηση θα μπορεί να στοχεύει απευθείας στον πελάτη που της ταιριάζει, θα ξοδεύει σοφότερα το budget της στα social media και θα εκπληρώνει πιο γρήγορα τους οικονομικούς της στόχους.
Κυρία Δημητρακοπούλου, γιατί η ψηφιακή παρουσία μιας επιχείρισης κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ; Πώς αλλάζουν το σκηνικό ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο covid;
Υπάρχει ένα γνωστό απόφθεγμα του Bill Gates που είχε πει ότι: “If your business is not on the internet, then your business will be out of business.” Η ψηφιακή παρουσία μιας επιχείρησης είναι πλέον εξίσου σημαντική με τη φυσική, σε κάποιες δε περιπτώσεις ακόμη σημαντικότερη. Εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται στο e-commerce τότε έχει δυνατότητα με χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα σε ανθρώπινο δυναμικό και ενοίκια να προσελκύσει πελάτες από άλλες χώρες, να λειτουργεί 24/7 και να βρει στοχευμένο κοινό για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες. Η εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού με υπηρεσίες online πληρωμών και οι ανέπαφες συναλλαγές που έφερε στο προσκήνιο ο covid-19 απλά ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ήδη επιτακτική ανάγκη που υπήρχε. Και βέβαια μια καλή ψηφιακή εικόνα είναι απαραίτητη και για επιχειρήσεις που δεν πωλούν online προϊόντα ή υπηρεσίες. Η καλή παρουσία στο διαδίκτυο ενισχύει το brand, βοηθάει στο χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τα κοινά και στην αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.
Πώς το AI και το Machine Learning αλλάζουν τα δεδομένα στον χώρο του digital marketing προκειμένου να παράξουν και να προωθήσουν προσωποποιημένο περιεχόμενο, ικανό να προσελκύσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς χρήστες;
Το Machine Learning ανήκει στο ΑΙ- είναι ουσιαστικά ένας παράγοντας που χρησιμοποιούμε για να βελτιώνουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Στο ΑΙ χρησιμοποιούμε αλγόριθμους οι οποίοι εκτελούν έξυπνα μια διαδικασία που απλά περιγράφεται ως εξής: αρχικά γίνεται η συλλογή δεδομένων και στη συνέχεια τα δεδομένα αναλύονται προκειμένου να καταγραφούν τάσεις και μοτίβα. Όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγει η «μηχανή» τόσο καλύτερα μαθαίνει, επεξεργάζεται και αναλύει τα δεδομένα.
Το ΑΙ είναι το παρόν και το μέλλον στο digital marketing γιατί προσφέρει στα brands τη μοναδική ευκαιρία να προσφέρουν στο κοινό τους ότι αναζητά, εύκολα και γρήγορα. Μειώνει τον χρόνο αναζητήσεων και βοηθάει ώστε οι επισκέπτες να βιώνουν μια περισσότερο προσωπική εμπειρίας πλοήγησης, εξυπηρέτησης και αγοράς. Το παράδειγμα του Netflix που σου δείχνει σειρές ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου, του Spotify και της Amazon που προτείνει προϊόντα σύμφωνα με προηγούμενες αγορές ή και αναζητήσεις σου είναι πολύ ενδεικτικά. Πλατφόρμες όπως Google και Facebook επίσης χρησιμοποιούν ανάλογες τεχνολογίες προκειμένου να προσφέρουν προσωποιημένο περιεχόμενο στους χρήστες.
Παλαιότερα οι πωλήσεις ήταν, κυρίως, θέμα της επικοινωνιακής δεινότητας που διέθετε ο εκάστοτε πωλητής. Πλέον με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων προς τα πού πιστεύετε ότι οδεύει ο χώρος των πωλήσεων; Θεωρείτε ότι σταδιακά θα δούμε να εκλείπει το ανθρώπινο στοιχείο;
Το ανθρώπινο στοιχείο θα εκλείψει από κάποιες θέσεις και νέες προοπτικές θα ανοίξουν. Η πλειοψηφία των παιδιών που φοιτούν σήμερα στα δημοτικά σχολεία θα απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας που ακόμη δεν υφίστανται και αυτό είναι μια πραγματικότητα για όλους. Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία δεν επηρεάζουν μόνο τις πωλήσεις αλλά πολλούς τομείς και επαγγέλματα, ωστόσο είμαι βέβαιη ότι το ανθρώπινο στοιχείο δεν θα εκλείψει. Πιο πιθανό είναι να δούμε νέα επαγγέλματα που θα σχετίζονται με data investigation & analysis, AI ethics, machine risk, voice engineering, algorithm bias auditor ή smart house designers. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάγκη της επικοινωνίας και της πειθούς θα παραμείνει, σε διαφορετικά ενδεχομένως επίπεδα.
Ποιο είναι το προφίλ του καταναλωτή του 21ου αιώνα, ο οποίος είναι πιο ενημερωμένος και πιο απαιτητικός από ποτέ;
Ο σημερινός καταναλωτής αγοράζει εμπειρίες περισσότερο από προϊόντα, έχει λιγότερο χρόνο και θέλει να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που ψάχνει, είναι πιο υποψιασμένος, τον ενδιαφέρει που ξοδεύει τα χρήματά του και συχνά «μιλάει» απευθείας με τα brands στα social media, διεκδικεί, επιβραβεύει και σίγουρα συμμετέχει πιο ενεργά. Τα στοιχεία αυτά σίγουρα έχουν και δημογραφικά κριτήρια σαν παραμέτρους, όμως είναι βέβαιο ότι οι γενιές που έρχονται φέρουν αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Τι διαφορετικό προσφέρει το e-marketer.io, ποιες οι βασικές υπηρεσίες και ποιο το μέσο κόστος απόκτησής του;
Το e-marketer.io είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για βελτίωση απόδοσης ιστοσελίδων, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο εργαλείων για να αυξήσουμε τα αποτελέσματα στο website & να προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία στο κοινό μας. Ενσωματώνει τεχνολογία AI και machine learning και διασυνδέει δεδομένα από e-shops, websites, emails και apps. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των returning visitors, η επισκεψιμότητα, τα conversions και το engagement rate να αυξάνεται.
Στην ουσία το e-marketer.io είναι ένας προσωπικός βοηθός ο οποίος γνωρίζει και θυμάται τι σας αρέσει, σας δείχνει εναλλακτικές ή συμπληρωματικές προτάσεις (recommendations) και σας κάνει δώρα και εκπλήξεις. Με 47 διαφορετικούς αλγόριθμους και 70 κριτήρια έξυπνης στόχευσης από real time & past behavior data μέχρι καιρικές συνθήκες, δημογραφικά και social proof είμαστε βέβαιοι ότι είναι ένα εργαλείο που εξυπηρετεί διπλά: προσφέρει στους επισκέπτες αυτό που αναζητούν σε ελάχιστο χρόνο και παράλληλα μειώνει τα κόστη διαχείρισης στους business owners.
Το κόστος ξεκινάει από 50€ τον μήνα και μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη αύξηση για το δικό σας e-shop. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι σε Α/Β testing που κάναμε για λογαριασμό μεγάλου πελάτη μας στο κομμάτι του retail είδαμε μέσα σε ένα μήνα 44 ROI (return on investment) και 2,5% αύξηση στο average conversion rate (δείκτης μετατροπής). Αν αναλογιστούμε ότι σε ένα μεσαίο e-shop ο δείκτης αυτός είναι περίπου στο 1%, τότε η αύξηση σε 3,5% καταλαβαίνετε τι σημαίνει για τον συνολικό τζίρο.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια νέα επιχείρηση που προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά, αλλά και να διαμορφώσει το δικό της κοινό; Που πρέπει να επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος του budget της;
Η πρώτη συμβουλή μου είναι να επενδύσει στο να έχει ένα άριστο προϊόν ή υπηρεσία. Στη συνέχεια να αφιερώσει λίγο χρόνο στο να χτίσει την ιστορία πίσω από αυτό που προσφέρει και έπειτα να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία που εμπιστεύεται προκειμένου να πάρει σωστή καθοδήγηση σχετικά με την κατανομή του budget και τα πιο τεχνικά κομμάτια. Που ακριβώς θα επενδύσει μια επιχείρηση έχει σχέση με το είδος και τον τομέα που δραστηριοποιείται, σίγουρα πάντως το digital marketing θα πρέπει να έχει σημαντικό μέρος.