Καθηγητής του Georgia Tech προειδοποιεί: Η απαγόρευση της τεχνητής νοημοσύνης στις σχολές είναι λάθος

Καθηγητής του Georgia Tech προειδοποιεί: Η απαγόρευση της τεχνητής νοημοσύνης στις σχολές είναι λάθος
Εναπόκειται στους εκπαιδευτικούς να βάλουν τους μαθητές στον σωστό δρόμο αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Του Arijit Raychowdhury

Η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ένα μυστήριο για πολλούς στον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς αρκετές σχολικές περιφέρειες και κολέγια στις ΗΠΑ σπεύδουν να απαγορεύσουν τη χρήση του ChatGPT στην τάξη. Αν και πολλές από αυτές τις απαγορεύσεις έχουν αρθεί, πολλές σχολές εξακολουθούν να διστάζουν σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην τάξη ή στο εργαστήριο.

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη αναπόφευκτα θα είναι μέρος του εργατικού δυναμικού που προχωρά: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι έως το 2025, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Πού θα μάθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την τεχνητή νοημοσύνη και πού θα λάβουν την εκπαίδευση που χρειάζονται για να πετύχουν σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον;

Το Georgia Institute of Technology έχει υιοθετήσει την αντίθετη προσέγγιση, χαιρετίζοντας τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μελέτη, τις εκθέσεις και άλλες εργασίες — αλλά με κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να μαθαίνεται από τους μηχανικούς, ακόμη και σε κλάδους και γνωστικά αντικείμενα όπου ισχύουν κανονισμοί και περιορισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζει ο καθηγητής του ιδρύματος, Arijit Raychowdhury.

Εναπόκειται στους εκπαιδευτικούς να βάλουν τους μαθητές στον σωστό δρόμο αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με το φόβο. Σχολές όπως το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το UC Irvine έχουν επιτρέψει την τεχνητή νοημοσύνη και έχουν λάβει μέτρα για να προσφέρουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στους μαθητές τους.

Η εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι εκεί όπου βρισκόταν η εκπαίδευση στους υπολογιστές πριν από 25 χρόνια, όταν έγινε σαφές ότι οι δεξιότητες υπολογιστών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος σπουδών σε όλα τα επίπεδα και τους κλάδους. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επόμενη τεχνολογία που κάθε μαθητής πρέπει να γνωρίζει σε κάποιο βαθμό για να περιηγηθεί στη σύγχρονη εποχή μας.

Η υιοθεσία της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητές της. Είναι ένα εργαλείο, ένα μαύρο κουτί και τα μυστήριά του είναι έτοιμα να αποκαλυφθούν, ώστε τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί και ποιοι είναι οι περιορισμοί του. επισημαίνει ο Raychowdhury που είναι επικεφαλής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Georgia Tech.

Επιτρέποντας στους φοιτητές να χρησιμοποιούν παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για να λύνουν προβλήματα και να βοηθιούνται στις εργασίες, θα μπορούμε να τους δείξουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι ίδιοι θα πρέπει να δίνουν λεπτομερείς εξηγήσεις για το πώς τη χρησιμοποίησαν και γιατί. Ενεργώντας μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι φοιτητές είναι πιο πιθανό να κατανοήσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι συνεργάτης και όχι αντικαταστάτης της δικής τους πνευματικής εργασίας.

Πηγή: fortune.com