Καθηλωμένος ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο 1,5% – Το δίλημμα της ΕΚΤ

Καθηλωμένος ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο 1,5% – Το δίλημμα της ΕΚΤ
Photo: REUTERS

Ο πιθανότερος συμβιβασμός περιλαμβάνει τη μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2015.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε καθηλωμένος στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ η πρόβλεψη ήταν για ενίσχυσή του στο 1,6%, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελάχιστα μικρότερο από 2%.

Ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός», όπου δεν υπολογίζεται η επίπτωση των τιμών της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,3%, όπου είχε διαμορφωθεί και τον Αύγουστο. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει στο 0,8% στις αρχές του 2018 και ότι θα ενισχυθεί στο 1,4% στο τέλος του επόμενου έτους. Η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης κανονικά θα καθιστούσε αναγκαία τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, αν δεν υπήρχε ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός που συνηγορεί υπέρ της συνέχειας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ο πιθανότερος συμβιβασμός περιλαμβάνει τη μείωση, κατά λίγο, του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2015 και τη δέσμευση ότι θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την «αναπροσαρμογή» της νομισματικής πολιτικής, ενώ είναι πιθανόν οι κεντρικοί τραπεζίτες να μην ανακοινώσουν ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος κρατικών και εταιρικών ομολόγων (QE). Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι δεν θα επανέλθει στο 2% πριν από το 2020.