Καθοριστικό το Washington Group για το ελληνικό χρέος
- 18/04/2018, 16:28
- SHARE
Την Παρασκευή ΔΝΤ, ΕΚΤ, Γερμανία και Γαλλία κάθονται στο ίδιο τραπέζι για την Ελλάδα.
Ως πολύ σημαντική αξιολογείται από τους αναλυτές η συνάντηση για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο του Washington Group της Παρασκευής.
Εκεί θα συναντηθούν αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας ή οι υφυπουργοί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να εκπροσωπήσει η Κριστίν Λαγκάρντ και την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.
To ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητική πηγή του Βερολίνου μεταδίδει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ΔΝΤ θα συζητήσουν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης χρέους στο τέλος της εβδομάδας.
«Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group για να συζητηθούν θέματα όπως το πώς να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος στο Reuters.
O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βοστόνη, έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο θα μεταβεί την Πέμπτη προκειμένου να αρχίσει στο περιθώριο των εργασιών τις επαφές για το φλέγον ζήτημα του χρέους και της επόμενης ημέρας του μνημονίου.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερα θετικά εκλαμβάνονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιεύθηκαν χθες και που παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές. Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι πλέον για τη «βούληση» του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό θα φανεί στην πράξη τα επόμενα εικοσιτετράωρα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ όλων των «παικτών» στην Ουάσινγκτον.
Το ΔΝΤ ανέφερε την Τρίτη ότι είναι ανάγκη το χρέος να είναι μέρος μιας λύσης – πακέτο, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο τα μέτρα ελάφρυνσής του, όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μορίς Όμπστφελντ, επανέλαβε ότι «υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».
Στην έκθεσή του και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ΔΝΤ κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018 στο 2%, από 2,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του Ταμείου το φθινόπωρο και περίπου 2,3% που είναι η πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς για τη φετινή χρονιά.