Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται, τα εθνικά lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη
- 23/10/2020, 14:58
- SHARE
Η Ιρλανδία και η Τσεχία έγιναν οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επιστρέφουν σε εθνικά lockdown καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αρχίζει να σφυροκοπεί την ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα, οι μικρότερες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Από την Πέμπτη, οι κάτοικοι της Ιρλανδίας καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι όσο μπορούν περισσότερο για τις επόμενες έξι εβδομάδες, ενώ η έξοδος για σωματική άσκηση επιτρέπεται μόνο σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι. Τα καταστήματα που δεν πουλάνε είδη πρώτης ανάγκης θα παραμείνουν κλειστά ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα είναι ανοιχτά μόνο για παραλαβές από τον χώρο και delivery.
Τουλάχιστον οι Ιρλανδοί είχαν κάποιες μέρες να προετοιμαστούν. Το lockdown στην Τσεχία ανακοινώθηκε την Τετάρτη: Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, το νωρίτερο, τα καταστήματα θα παραμείνουν κι εκεί κλειστά και «απαγορεύεται η ελεύθερη μετακίνηση ατόμων σε όλη τη Δημοκρατία της Τσεχίας».
Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Andrei Babiš ζήτησε συγνώμη για τα μέτρα, τα οποία όπως παραδέχθηκε «θα κάνουν τη ζωή άβολη για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους πολίτες». Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του που στο παρελθόν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown «επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».
Η λογική είναι ξεκάθαρη. Η Τσεχία τα πήγε πολύ καλά στο ανοιξιάτικο κύμα της πανδημίας, με μερικές εκατοντάδες ημερήσια κρούσματα. Την Τετάρτη, όμως, κατέγραψε 15.000 νέα κρούσματα και 120 θανάτους μέσα σε μία μόλις ημέρα. Τη χειρότερη ημέρα του πρώτου κύματος είχαν καταγραφεί μόλις 18 απώλειες.
Η κατάσταση στην Ιρλανδία είναι διαφορετική. Μέχρι τώρα, το δεύτερο κύμα είναι λιγότερο θανατηφόρο από το πρώτο (με μέγιστο αριθμό θανάτων ημερησίως τους 13, σε σύγκριση με τους 214 στο πρώτο κύμα). Όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος σε αυτό το κύμα και καταγράφεται μια σαφώς ανοδική τάση.
«Κάνουμε ένα προληπτικό χτύπημα κατά του ιού, αναλαμβάνοντας δράση προτού να είναι πολύ αργά» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Leo Varadkar τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε το νέο lockdown.
Στο «κόκκινο» σχεδόν όλη η Ευρώπη
Η εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εξαίρεση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Εσθονίας, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία αυτή, έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει στην αξιολόγησή του το ECDC.
Η νεότερη εξέλιξη της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε η επικεφαλής του κέντρου αυτού που εδρεύει στη Στοκχόλμη, η Αντρέα Άμον, στην ανακοίνωση του ECDC.
«Ο αντίκτυπος σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας και τη θνησιμότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Μαζί με τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης, η προστασία των ευπαθών ανθρώπων γίνεται πιο δύσκολη και είναι αναπόφευκτο περισσότεροι εξ αυτών να προσβληθούν σοβαρά», σημειώνει η ίδια.
Από τον Αύγουστο, το ποσοστό των θετικών τεστ αυξάνεται σταθερά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ένδειξη ότι η μόλυνση εξαπλώνεται, καθώς η προαναφερθείσα αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον αυξημένο αριθμό των τεστ, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που καλύπτει τις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε η Άμον.
Η Ευρώπη, που πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα της Covid-19, είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση του ECDC έθεσε επτά χώρες της ΕΕ σε κατάσταση «σοβαρής ανησυχίας» αλλά η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν ήδη στο όριο του να εισέλθει σε αυτή την κατηγορία.
Πηγή: Fortune.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ