Κάτω από τη βάση οι ελληνικές επιχειρήσεις στον δείκτη ΑΙ
- 25/07/2024, 14:13
- SHARE
Ουραγός και στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας είναι η Ελλάδα (DESI). Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των ελληνικών επιχειρήσεων κατατάσσουν την χώρα στην 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή η επίδοση υφίσταται μιας και στις Παραμέτρους «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» «Συνδεσιμότητα» και «Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας» η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση, ενώ στην 4η Παράμετρο «Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες» κατατάσσεται στην 26η θέση.
Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ την πρώτη θέση διατηρεί η Φινλανδία και τη δεύτερη η Δανία, όπως αναφέρεται σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI), η χώρα κατατάσσεται 22η στην ΕΕ όσον αφορά την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Μόνο το 39% των ΜμΕ παρουσιάζουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι 55% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Μολονότι το 20% των ΜμΕ στην Ελλάδα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο (πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 18%), μόνο το 7% πραγματοποιεί διαδικτυακές πωλήσεις σε διασυνοριακό επίπεδο (μέσος όρος της ΕΕ: 9 %)».
Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται για τις ΜμΕ στην Ελλάδα πως: «οι επιδόσεις τους, είναι πολύ χαμηλότερες (Εθνικός δείκτης DESI 4% )από τον μέσο όρο της ΕΕ, (Ε.Ε Δείκτης DESI 8%) όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστικού νέφους και της (Τ.Ν.)”
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Ελλάδα 2024 Έκθεση ανά χώρα για την ψηφιακή δεκαετία”, σχετικά με την Ψηφιοποίηση των ΜΜΕ στην Ελλάδα σημειώνεται πως : “Οι ελληνικές ΜΜΕ έχουν σχετικά μέτριο επίπεδο καινοτομίας και χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Το 2023, μόνο το 43,3 % των ΜΜΕ είχαν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (57,7 %)”
Τα όσα αποτυπώνονται στις προαναφερόμενες Εκθέσεις, σχετικά με τη ως τώρα περιορισμένη υιοθέτηση της Τ.Ν. από τις Ελληνικές ΜμΕ δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά των όσων συμβαίνουν σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενή αλλά και του τομέα των υπηρεσιών (π.χ. πιστωτικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, ξενοδοχεία), αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ στην έρευνα της.
Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις, διαθέτοντας στελεχιακό δυναμικό κατάλληλα εκπαιδευμένο, μεγάλο όγκο δεδομένων και ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, έχουν ήδη ενσωματώσει εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στις παραγωγικές τους διαδικασίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά τους και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. Παράλληλα, σε αυτό το περιβάλλον αναπτύσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια ένας αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων που καταφέρνει προσελκύοντας εργαζόμενους με τις επιθυμητές δεξιότητες, να δημιουργεί «θύλακες καινοτομίας» και να προχωρά στην παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και ενσωμάτωσης λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης.