Κάτω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της Κίνας – 4,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2024

Κάτω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της Κίνας – 4,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2024
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και χάνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών για 5,1%.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η παρατεταμένη πτώση των ακινήτων και η εργασιακή ανασφάλεια έκαναν την εύθραυστη ανάκαμψη να υποχωρήσει, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα χρειαστεί να εξαπολύσει ακόμη περισσότερα κίνητρα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε κατά 4,7% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και χάνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών για 5,1% σε δημοσκόπηση του Reuters. Επίσης, επιβραδύνθηκε από την επέκταση 5,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο καταναλωτικός τομέας, με την αύξηση των λιανικών πωλήσεων να αλέθεται σε χαμηλό 18 μηνών, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές σε όλα, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα τρόφιμα και τα ρούχα.

Η πολυετής κρίση των ακινήτων επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, πλήττοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη και περιορίζοντας τη δυνατότητα των υπερχρεωμένων τοπικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν νέα κεφάλαια μέσω πωλήσεων γης.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η μείωση του χρέους και η τόνωση της εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν το κύριο μέλημα μιας σημαντικής συνάντησης της οικονομικής ηγεσίας στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, αν και η επίλυση ενός από αυτά τα προβλήματα μπορεί να δυσχεράνει την επίλυση ενός άλλου.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5,0% για το 2024, στόχος που πολλοί αναλυτές θεωρούν φιλόδοξο και μπορεί να απαιτήσει περισσότερα κίνητρα.”Το υπόλοιπο του 2024 θα καθοριστεί από την επιτυχία των αξιωματούχων να ανακόψουν την πτώση της αγοράς ακινήτων και να ενθαρρύνουν τις εγχώριες δαπάνες”, δήλωσε ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος της Moody’s.

Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,7% από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 1,5% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Για να αντιμετωπίσει τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση και την κρίση ακινήτων, η Κίνα έχει ενισχύσει τις επενδύσεις σε υποδομές και έχει διοχετεύσει κεφάλαια στη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας.

«Πόνος» για τους καταναλωτές

Η NBS δήλωσε ότι, ενώ η κακοκαιρία ευθύνεται για ένα μέρος του πλήγματος στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία αντιμετώπισε αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες και εγχώριες δυσκολίες κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα ήταν άνιση με τη βιομηχανική παραγωγή να ξεπερνά την εγχώρια κατανάλωση, υποδαυλίζοντας τους κινδύνους αποπληθωρισμού εν μέσω της ύφεσης των ακινήτων και του αυξανόμενου χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ενώ οι σταθερές κινεζικές εξαγωγές παρείχαν κάποια στήριξη, οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις αποτελούν πλέον απειλή.Σε γενικές γραμμές, αντανακλώντας αυτές τις τάσεις, ξεχωριστά στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι η αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να επιβραδύνεται σε σχέση με τον Μάιο.

Αυτό ακολουθεί τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα και έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8,6% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν απροσδόκητα κατά 2,3%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές προχωρούν σε παραγγελίες για να προλάβουν τους δασμούς από τους εμπορικούς εταίρους.

Το μεγαλύτερο σημείο πόνου τη Δευτέρα, ωστόσο, φάνηκε στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,0% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προβλέψεις και σημειώνοντας την πιο αργή αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10,1% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι πωλήσεις κατοικιών ανά επιφάνεια μειώθηκαν κατά 19,0%.

Ο τραπεζικός δανεισμός για τον Ιούνιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η ζήτηση παραπαίει και πάλι, με ορισμένους βασικούς δείκτες να σημειώνουν χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Για να στηρίξει την ανάπτυξη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να επιμείνει σε μια υποστηρικτική στάση νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου του μονοετούς δανείου της Κίνας καθώς και μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών το τρίτο τρίμηνο.

Οι αναλυτές της Citi αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα εξαπολύσει άλλον ένα γύρο μέτρων στήριξης της ακίνητης περιουσίας μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, μιας κορυφαίας επιτροπής λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος που αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.

Οι αρχές επέτρεψαν τον Μάιο σε τοπικές κρατικές επιχειρήσεις να αγοράσουν απούλητες ολοκληρωμένες κατοικίες, ενώ η κεντρική τράπεζα δημιούργησε μια δανειακή διευκόλυνση επαναχρηματοδότησης 300 δισ. γιουάν για προσιτή κατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com