Κατώτατος μισθός: Στην τελική ευθεία η αύξηση – Ποιοι θα επηρεαστούν
- 07/02/2023, 10:06
- SHARE
Με τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού (από τα 713 ευρώ σήμερα) να έχει περάσει στην τελική ευθεία κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, με τους κοινωνικούς εταίρους να προτείνουν αυξήσεις από 3-5% έως 15,8% – με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ να τοποθετούν τον πήχη στο χαμηλό σημείο αυτού του εύρους και τη ΓΣΕΒΕΕ στο υψηλό.
Τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων έχουν ήδη εκπονήσει μελέτες ενώ οι προτάσεις έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Αρχές Μαρτίου αναμένεται η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου προσφέροντας στήριξη στους εργαζόμενους απέναντι στα υψηλά κόστη διαβίωσης.
Η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της σταθερότητας των τιμών τίθεται στο επίκεντρο σύμφωνα με την ΤτΕ που προτείνει αύξηση 3-5%. Αύξηση κοντά στην περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2023, ήτοι 5% προτείνει το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο της Ελληνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που προτείνει αύξηση στο ύψος του 5%, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι λελογισμένη, δηλαδή χαμηλότερη του πληθωρισμού και να συνδέεται με επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών και κατάργηση επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρων. Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) προτείνει αύξηση 5,5% και το ΚΕΚΕ προτείνει 3-4% εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αύξηση πάνω από αυτό το εύρος, με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 στο 2%, θα οδηγήσει σε αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.
Ο συνδυασμός με μείωση του κόστους των επιχειρήσεων
Την υψηλότερη αύξηση, 15,8% προτείνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και 8%-10% προτείνει το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, που επισημαίνει στη μελέτη του ότι θα επηρεαστούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στις έρευνες οικονομικού κλίματος, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης και χρειάζονται στήριξη με μέτρα, όπως η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για να αντιμετωπίσουν το επιπρόσθετο κόστος.
Η ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους των επιχειρήσεων από την αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μίγμα οικονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση του στασιμοπληθωρισμού. Συγκεκριμένα η αντιστάθμιση του κόστους των επιχειρήσεων θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού ενώ η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων θα τονώσει την κατανάλωση λειτουργώντας αντιυφεσιακά. Επίσης, τονίζεται ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί το ύψος του πληθωρισμού που θα καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο του 2023.
Ποιοι θα επηρεαστούν
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιστροφή του στα επίπεδα προ των μνημονίων επίπεδα (ξεπερνώντας τα 750 ευρώ από 713 που είναι σήμερα) θα επηρεάσει μεγάλη μερίδα εργαζομένων. Από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 585.601 εργαζόμενοι ή το 24,7% του συνόλου των μισθωτών, σύμφωνα με τη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ. Μετά από επεξεργασία των στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι το 55% των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι πλήρως απασχολούμενοι, ενώ το 41% είναι με καθεστώς μερικής και το 4% με εκ περιτροπής. Από το 2016 και μετά, που έχει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαθέσιμα στοιχεία από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, είναι η πρώτη φορά που η πλειονότητα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι πλήρους απασχόλησης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι πλήρως απασχολούμενοι που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού αντιστοιχούν στο 18,7% του συνόλου των μισθωτών με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Από την άλλη μεριά το ποσοστό των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης που θα επηρεαστεί από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού αντιστοιχεί στο 41,5% του συνόλου των εργαζομένων μερικής απασχόλησης και τέλος, ο μέσος μισθός των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι για τους πλήρους απασχόλησης 749,7 ευρώ, ενώ για τους μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενους 383,1 ευρώ και 346,9 ευρώ αντίστοιχα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: