«Κατρακύλα» 29% στα κέρδη της Apple από πιθανό μπλόκο στην Κίνα

«Κατρακύλα» 29% στα κέρδη της Apple από πιθανό μπλόκο στην Κίνα
epa07036560 A man stands next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 at the Apple Store in Frankfurt Main, Germany, 21 September 2018. The iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 went on sale on 21 September in Germany. EPA/ARMANDO BABANI
Ισχυρό πλήγμα στην κερδοφορία της εταιρείας θα επιφέρει μια πιθανή απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τα προϊόντα του τεχνολογικού κολοσσού στην κινεζική αγορά.

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν φαίνεται να υποχωρεί, η Goldman Sachs, δηλώνει ότι τα κέρδη της Apple θα μπορούσαν να μειωθούν μέχρι και κατά 29% αν η Κίνα αποφασίσει να ανταποδώσει τους δασμούς, ενάντια σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, «η Goldman πιστεύει ότι τα τελευταία ΧΜΜ μόντεμ της Intel για το iPhone κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, ενώ τα τσιπ A-series της Apple κατασκευάζονται στην Ταϊβάν και τα εξαρτήματα μνήμης και οθόνης προέρχονται επίσης εκτός της Κίνας. Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης εφοδιαστικής αλυσίδας του iPhone βρίσκεται στην κεντρική Κίνα, και αν η Κίνα περιορίσει την παραγωγή των iPhone με οποιονδήποτε τρόπο, η Goldman δεν αναμένει ότι η Apple θα μπορούσε να μετακινήσει μεγάλο όγκο της παραγωγής της εκτός της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες, έτσι και η Apple βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις αγορές του εξωτερικού για ανάπτυξη, και η κινεζική αγορά είναι η πιο σημαντική για την επίτευξη της ανάπτυξης αυτής. Βέβαια, η ανησυχία της Goldman δεν επικεντρώνεται τόσο στην απαγόρευση των προϊόντων της Apple στην Κίνα, αλλά στο ότι θα απαγορευτεί από τις κινεζικές εταιρείες να προμηθεύουν την Apple με εξαρτήματα και συναρμολόγηση, κάτι το οποίο θα χτυπούσε τον τεχνολογικό κολοσσό σε μεγάλη κλίμακα, και όχι μόνο όσον αφορά τις πωλήσεις του στην Κίνα.

Με τον Τραμπ να απαγορεύει τις αμερικανικές εταιρείες από το να προμηθεύουν τη Huawei (αν και αυτή η απαγόρευση ανεστάλη για τρεις μήνες) και με την Κίνα να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να θέσει δασμούς σε τόσα προϊόντα όσο οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να αποφασίσει την παρεμπόδιση των λειτουργιών μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες.

Ακόμα και αν δεν αποτελεί μια οικονομική νίκη, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια νίκη δημοσίων σχέσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε ότι η Κίνα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την περιουσία μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, αν το αποφασίσει.