Κατσέλη: Με αυτές τις προϋποθέσεις οι τράπεζες θα στηρίξουν την ανάπτυξη
- 05/04/2016, 20:42
- SHARE
Η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ως πρώτη προϋπόθεση την ανάγκη να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα.
Τις πέντε προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή του, να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας και να συμβάλλει ουσιαστικά με τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων στο επιχειρείν και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέλυσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κάτσελη, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την ελληνική καινοτομία και το ρόλο που διαδραματίζουν οι startup επιχειρήσεις στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Αναλυτικότερα, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ως πρώτη προϋπόθεση την ανάγκη να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. «Το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δεν είναι απομονωμένο από το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος είναι η πρώτη βασική παράμετρος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση της αβεβαιότητας».
Ως δεύτερη προϋπόθεση προσδιόρισε την εξασφάλιση κλίματος ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία, όπως είπε, θα ενθαρρύνει την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.Η πρόεδρος της ΕΕΤ, συνεχίζει η ανακοίνωση, έθεσε επίσης θέμα αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ειδικότερα των εταιρικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Υπογράμμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν εφ’ όσον δημιουργηθούν νέα καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης, ώστε να περιορίσουν το κόστος του χρήματος, ιδίως για τις ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης του τραπεζικού συστήματος, ενώ ως τελευταία προϋπόθεση επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει για ένα συνολικό rebranding του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού φόρουμ, που διοργανώθηκε από τα Συνέδρια Economist, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας – Ανάπτυξης – Τουρισμού της Ελλάδας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και του Enterprise Greece Invest & Trade, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα όσα έχει μέχρι σήμερα επιτύχει η Ελλάδα, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και σε όσα πρέπει να γίνουν.
Ο Alvaro Pereira
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ώθηση της ανάπτυξης, σημείωσε στην ίδια εκδήλωση, ο διευθυντής μελετών χωρών μελών του Οικονομικού Τμήματος του ΟΟΣΑ Alvaro Pereira, όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Εconomist.
Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν υπάρξει ουσιαστικές, ωστόσο, συνολικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει υπάρξει αδύναμη.Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Alvaro Pereira, η Ελλάδα ήταν πιο αδύναμη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων απ’ ό,τι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Ειδικότερα, σε επίπεδο prior actions εφαρμόστηκε περίπου το 60%. Περίπου το 10% εφαρμόστηκε μερικώς ή με καθυστέρηση και το 30% δεν εφαρμόστηκε καθόλου.«Οι αγορές προϊόντων παραμένουν περιοριστικές», τόνισε ο διευθυντής μελετών χωρών μελών του Οικονομικού Τμήματος του ΟΟΣΑ.
Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες:
– δημοσιονομική βιωσιμότητα,
– διασφάλιση πιστώσεων,
– μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας.
«Δώστε ευκαιρίες για επενδύσεις», διεμήνυσε, απευθυνόμενος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, εντόπισε θετικές προοπτικές μέσα από δυνητικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Ο Δημήτρης Μάρδας
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ» με επενδύσεις, άνω των 100 δισ. ευρώ έως το 2022, διεμήνυσε από το βήμα του φόρουμ στο Βερολίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικές που κινούνται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ακόλουθες παραμέτρους ως εξής:
– Αδειοδότηση σε 6-8 μήνες.
– Προσέλκυση διεθνών εταιρειών που δεν έχουν παρουσία στα Βαλκάνια ή την Τουρκία.
– Επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας λόγω του υφιστάμενου δικτύου ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.
– Χαμηλές τιμές για την αγορά εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας.
Ο Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο ιδρύθηκε το 2011, με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. και μοναδικό σκοπό την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», μεταξύ άλλων, παρουσίασε ως εξής τα ακόλουθα στοιχεία:
– Στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
– Ισχυροί επιχειρηματικοί και πολιτισμικοί δεσμοί με όλες τις χώρες της περιοχής.
– Φυσικό σημείο εισόδου στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη για παγκόσμιο εμπόριο από την Ανατολή.
– Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη.
– Εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο με συγκεκριμένη τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρου logisticts, επισημαίνοντας ότι η HP θα διανέμει πιο γρήγορα τα προϊόντα της μέσω θαλάσσης (Cosco) και σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). «Η Huawei έχει αρχίσει να επιχειρεί στον σταθμό του Πειραιά προκειμένου να μεταφέρει προϊόντα στην Ευρώπη» και η ΖΤΕ υπέγραψε συμφωνία χρήσης του σταθμού κοντέινερ του Πειραιά για 35 χρόνια ως κόμβο logistics για τη μεταφορά των προϊόντων σε 12 βασικές ευρωπαϊκές αγορές, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μάρδας.
Η Brigitte Zypries
Την πρόθεση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας να συνεχίσει και στο μέλλον να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προώθηση του τομέα των ΑΠΕ, στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, μέσω του Institution for Growth, αλλά και στην ενίσχυση των εξαγωγών, εξέφρασε η κοινοβουλευτική υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Brigitte Zypries.
Η Brigitte Zypries υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς μόνο με τις απαραίτητες προσπάθειες, θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Γιώργος Τζιάλλας
Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού για την Ελληνική οικονομία. Όπως είπε, και το 2016 καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού παρά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
«Τα μεγάλα επενδυτικά fund, κυρίως από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή, καθώς και διεθνείς επενδυτές αναζητούν συγκεκριμένες ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων. Περίπου το ήμισυ των υπό εξέλιξη έργων χρηματοδοτούνται από ξένες εταιρείες και οι περισσότερες από αυτές αντικατοπτρίζουν μια μετατόπιση της ζήτησης για σύνθετη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε τουριστικά θέρετρα», τόνισε.
Ο Daniel Franklin
Η πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit διατηρεί την εκτίμηση ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες για Grexit έως το 2020, ανέφερε από το βήμα φόρουμ στο Βερολίνο ο executive editor του περιοδικού The Economist Daniel Franklin, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και υπάρχει εν όψει μια δύσκολη αξιολόγηση, σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος επισήμανε πάντως ότι το ποσοστό των Γερμανών που θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί από 59% πριν από έναν χρόνο σε 33%, γεγονός που καταδεικνύει μια βελτίωση της κατάστασης από το περιπετειώδες 2015.
Περιγράφοντας το ευρωπαϊκό σκηνικό, μίλησε για καλές αναπτυξιακές συνθήκες με «οδηγούς» το φτηνό πετρέλαιο και το φτηνό ευρώ, ωστόσο, χαρακτήρισε εύθραυστη κατάσταση, η οποία επιβαρύνεται και από τη μεταναστευτική κρίση.Δεν θυμάμαι άλλη φορά την ΕΕ να αντιμετωπίζει τόσο σημαντικές απειλές, παρατήρησε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ενδεχόμενο ενός Brexit.
Σημείωσε δε, ότι παράγοντες όπως η επιβράδυνση της Κίνας και η νευρικότητα της Fed εγείρουν ζήτημα για την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία.
Ως προς τον πυρήνα των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί αναμφισβήτητα παράγοντα – κλειδί για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.
Ο Ulrich Grillo
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ulrich Grillo, υπογράμμισε ότι, η προσέλκυση επενδύσεων είναι κομβική για το μέλλον της Ελλάδας, ωστόσο ανέφερε πως μόνο αν οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη θα τοποθετηθούν στη χώρα.
«Στόχοι της πολιτικής είναι να τεθούν οι σωστές συνθήκες πλαισίου. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά οφείλει, ακόμα, να πράξει πολλά», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την οικονομία, όπως αξιόπιστο δημοσιονομικό και νομοθετικό πλαίσιο, αποτελεσματική διοίκηση, καθώς και θετικές προϋποθέσεις χρηματοδότησης. Μόνο έτσι η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί».
Ο Volker Treier
«Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το 2012, καθώς βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα και ισχυροποιήθηκε ο μηχανισμός σταθερότητας, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε ακόμη θετικά αποτελέσματα», παρατήρησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) Volker Treier.
«Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ακόμη τις συνθήκες για ένα επενδυτικό σοκ στην Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μόνο το 1/3 των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επέκτεινε την τοποθέτησή του.«Η αδύναμη ζήτηση προκαλεί πονοκεφάλους στις γερμανικές εταιρείες και δυστυχώς τα capital controls συρρίκνωσαν τη δραστηριότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
«Πρέπει να μπει στο επίκεντρο η πραγματική οικονομία», διεμήνυσε ο Volker Treier, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς ανθρώπους και επιχειρηματίες. «Είναι ώρα να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», πρόθεσε, τασσόμενος υπέρ της υποστήριξης της καινοτομίας μέσω της δημιουργίας αντίστοιχων οικοσυστημάτων.
Ο Μιχάλης Μαΐλλης
Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έναντι της αύξησης των φόρων προέταξε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε ημέρα 100 επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία -στο 25%- είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και το brain drain πλήττει την παραγωγική βάση της χώρας την ώρα που η πραγματική οικονομία υποφέρει.
Ο ίδιος διαπίστωσε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα δημιουργεί ένα αντίξοο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μιχάλης Μαΐλλης άσκησε κριτική στην επιλογή της διαρκούς επιβολής φόρων, φέρνοντας αντίθετα παραδείγματα γειτονικών και ανταγωνιστικών χωρών της Ελλάδας, όπως η Βουλγαρία, οι οποίες εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστές ωθώντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας τους. «Κανείς δεν μιλά για μείωση των κρατικών δαπανών», παρατήρησε.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι που θα κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική σε επενδύσεις, τόνισε ο Μιχ. Μαΐλλης, μιλώντας για την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.Τάχθηκε δε υπέρ της συγκρότησης μιας αναπτυξιακής στρατηγικής η οποία θα δίνει έμφαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα.
Ο Dr. Benno Bunse
Στην σπουδαιότητα της Ελλάδας, ως έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (GTAI) Dr. Benno Bunse, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι εξαγωγές αποτελούν αναβαθμίσιμο προϊόν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων δεν ωφελούν μόνο τη Γερμανία, αλλά συμβάλλουν στη διεθνοποίηση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Hubert Cottogni
Ο Hubert Cottogni από την ΕΤΕΠ περιέγραψε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει ο φορέας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να διευκολύνει την ρευστότητα και να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον.
Ο Βελισσάριος Δότσης
O διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Invest & Trade Βελισσάριος Δότσης, τόνισε ότι είναι βαρύνουσας σημασίας η υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα εμπόδια που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα σήμερα. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε νέο καθεστώς επενδυτικών κινήτρων και στην δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας, ειδικά για τις ΜΜΕ.
Ο Πάρης Κοκορότσικος
Ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της εταιρίας Euroconsultants Πάρης Κοκορότσικος, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της Μακεδονίας.
«Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη περιοχή στην Ελλάδα με 1,9 εκατομμύριο πληθυσμό με βάση την απογραφή του 2011» είπε και συμπλήρωσε: «Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη στην ΕΕ με το 25% του πληθυσμού στο αστικό της κέντρο να είναι κάτω των 25 ετών. Έχει 100.000 φοιτητές, ενώ διαθέτει τρεις φορές πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών».
Ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται συντονισμός ενεργειών για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και να καταστεί η περιοχή και η πόλη ένα κέντρο σε καινοτομίας για την Ελλάδα και τις γύρω περιοχές.
Ο Heinrich Kirschbaum
Τέλος, το μέλος του μέλος του Δ.Σ. του German Startups Association Dr. Heinrich Kirschbaum, σχολίασε το ρόλο των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας για την ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.