Καζάνι που βράζει η Τουρκία: Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις και η καταστολή μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου
- 26/03/2025, 10:15
- SHARE

Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγαίνουν στους δρόμους μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με την κατηγορία της διαφθοράς. Η κίνηση αυτή, που θεωρείται από πολλούς κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, έχει προκαλέσει κύμα οργής σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί σχεδόν 1.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, όπως ο Yasin Akgul του AFP, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ο διευθύνων σύμβουλος του AFP, Φαμπρίς Φρις, καταδίκασε την κράτηση του Akgul, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να τον απελευθερώσουν άμεσα.
Κλιμάκωση της έντασης
Οι διαδηλώσεις έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, με τα ΜΑΤ να χρησιμοποιούν βία για να καταστείλουν το πλήθος. Κανόνια νερού, σπρέι πιπεριού και σφαίρες καουτσούκ χρησιμοποιούνται εναντίον των διαδηλωτών, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε εγρήγορση σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη.
Η αντιπολίτευση οργανώνει διαρκείς πορείες, ενώ ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Οζέλ, κάλεσε σε μαζική συγκέντρωση το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζοντας την ως το «μεγαλύτερο υπαίθριο δημοψήφισμα στην ιστορία».
Διεθνείς αντιδράσεις
Η καταστολή των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασαν τη βία και τις συλλήψεις, κάνοντας λόγο για δυσανάλογη χρήση αστυνομικής δύναμης.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «σκοτεινή στιγμή για τη δημοκρατία» στην Τουρκία, ενώ η ομάδα Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισε τις συλλήψεις «σκανδαλώδεις».
Η απάντηση Ερντογάν
Αντί να κατευνάσει την ένταση, ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε σκληρή ρητορική, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για «τρομοκρατία των δρόμων». Σε δημόσια δήλωσή του, ανέφερε πως «ο δρόμος που έχουν πάρει είναι αδιέξοδος» και τόνισε ότι όσοι επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα δεν θα βρουν καταφύγιο.
Παρά τις προσπάθειες καταστολής, οι διαδηλωτές παραμένουν ανυποχώρητοι, επιμένοντας να διαδηλώνουν και να ζητούν πρόωρες εκλογές. Με τις φυλακές της Κωνσταντινούπολης να γεμίζουν και τον αριθμό των συλληφθέντων να αυξάνεται, η κατάσταση στη χώρα θυμίζει τις ημέρες της εξέγερσης του Γκεζί το 2013.