Και επίσημα νόμος η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
- 21/11/2014, 14:44
- SHARE
Ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση των δόσεων καταβολής των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 3128) δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μέσω έως και 100 δόσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση υποχρεωτικά υπάγεται σε ρύθμιση «το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής».
Η αλλαγή σχετικά με την προηγούμενη απόφαση αφορά στο γεγονός ότι η νέα απόφαση ορίζει ρητά ότι μπορούν να υπαχθούν μόνο βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι απλά βεβαιωμένες ως την 1 Οκτωβρίου 2014, όπως είναι οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.
Στην απόφαση διευκρινίζεται επίσης ότι μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση::
– Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή.
– Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών των οποίων οι όροι τηρούνται.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, είναι ικανοποιητική η μέχρι τώρα πορεία της ανταπόκρισης των πολιτών στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, μέχρι χθες, 20 Νοεμβρίου, έχουν ζητήσει να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση 7.406 οφειλέτες για ποσά που έφθασαν συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, Ευγενίας Βαμβακά από τον ΣΥΡΙΖΑ και Σταυρούλας Ξουλίδου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ρύθμιση που θα υπάρξει και κάλεσε όσους οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία «να αξιοποιήσουν τη σημαντική αυτήν ευκαιρία, αυτό το παράθυρο των έξι μηνών» που τους δίνεται.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Βρούτσης για τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την κ. Βαμβακά, αντέτεινε ότι πρόκειται για μια δομική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στον κίνδυνο βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως είπε, τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τις εισπράξεις οφειλών, κατευθύνονται μέσα από συγκεκριμένους κωδικούς σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και λοιπά ταμεία, με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. «Από το ΚΕΑΟ έχουν εισπραχθεί περίπου 271 εκατ. ευρώ. Κάνει λοιπόν δουλειά ωφέλιμη για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η δομική αλλαγή του στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα, η χώρα πλέον έχει έναν καθαρό εισπρακτικό μηχανισμό. Τα έσοδά του επιστρέφουν στους συνταξιούχους και στους εργαζομένους και θωρακίζεται το ασφαλιστικό σύστημα», επισήμανε.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή για το ταμείο του ΟΑΕΕ, θα μπορεί να υπάρξει μείωση κατά δύο κλάσεις για όλους όσοι το επιθυμούν. Διευκρίνισε δε, ότι η υπαγωγή στη διάταξη θα είναι εθελοντική και η ρύθμιση θα προεκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2016.