Κένεθ Ρογκόφ: Θα επιβιώσουν τα κρυπτονομίσματα;
- 29/11/2022, 12:16
- SHARE
«Η επική κατάρρευση της αυτοκρατορίας, ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων του άλλοτε wunderkind του οικοσυστήματος Sam Bankman-Fried, ιδρυτή της FTX, φαίνεται ότι θα καταλήξει ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές» υποστηρίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη διασημότητες, πολιτικούς, σεξ και ναρκωτικά, οπότε το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τους παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους. Αλλά, για να παραφράσουμε τον Μαρκ Τουέιν, οι φήμες για τον θάνατο του ίδιου του οικοσυστήματος είναι υπερβολικές, αναφέρει ο Κέβιν Ρογκόφ, και συνεχίζει:
«Είναι αλήθεια ότι η απώλεια εμπιστοσύνης σε ανταλλακτήρια όπως το FTX σημαίνει… διαρκή απότομη πτώση στις τιμές των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων. Η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών Bitcoin γίνονται “εκτός αλυσίδας”, σε ανταλλακτήρια, όχι στο ίδιο το blockchain του Bitcoin. Αυτοί οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι πολύ πιο βολικοί, απαιτούν πολύ λιγότερη πολυπλοκότητα στη χρήση τους και δεν σπαταλούν τόση ενέργεια.
Η εμφάνιση των ανταλλακτηρίων ήταν σημαντικός παράγοντας που τροφοδότησε τις τιμές, που τώρα θα πέσει στα τάρταρα. Αλλά μια προσαρμογή των τιμών από μόνη της δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το σχετικό ερώτημα είναι εάν οι λομπίστες κρυπτογράφησης θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τη ζημιά. Μέχρι τώρα, τα χρήματά τους έλεγαν πολλά.
Ο Bankman-Fried έδωσε 40 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τους Δημοκρατικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο συνάδελφός του Ryan Salame έδωσε 23 εκατομμύρια δολάρια στους Ρεπουμπλικάνους. Αυτή η μεγαλοπρέπεια βοήθησε να ανασταλεί η ρύθμιση, για να μην πνιγεί η καινοτομία.
Τι κατάληξη μπορεί να υπάρξει, όμως; Πιο πιθανός δρόμος είναι η ρύθμιση των ανταλλακτηρίων, των εταιρειών που βοηθούν τους ιδιώτες να αποθηκεύουν και να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα εκτός αλυσίδας. Άλλωστε, το γεγονός ότι ένας χρηματοοικονομικός broke δολαρίων δεν υπόκειται σε απαιτήσεις τήρησης αρχείων είναι αποθαρρυντικό, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για το μέλλον της κρυπτογράφησης.
Φυσικά, οι εταιρείες θα αντιμετώπιζαν κόστος συμμόρφωσης, αλλά η αποτελεσματική ρύθμιση θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, προς όφελος των εταιρειών που στοχεύουν να λειτουργούν με ειλικρίνεια, οι οποίες είναι σίγουρα η πλειοψηφία. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υπόλοιπες ανταλλαγές θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε υψηλότερες τιμές κρυπτογράφησης, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τον βαθμό στον οποίο οι ρυθμιστικές απαιτήσεις, ιδιαίτερα για τις ατομικές ταυτότητες, υπονόμευαν τελικά τη ζήτηση».
DeFi
Από την άλλη πλευρά, ο Vitalik Buterin, ο συνιδρυτής του blockchain Ethereum και ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές της βιομηχανίας, υποστήριξε ότι το πραγματικό μάθημα από την κατάρρευση της FTX είναι ότι η κρυπτογράφηση πρέπει να επιστρέψει στις αποκεντρωμένες ρίζες της. Tα κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια όπως το FTX κάνουν την κατοχή και τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων πολύ πιο βολική, αλλά μπορεί να ανοίξουν την πόρτα της διαφθοράς στα διευθυντικά στελεχή τους, όπως σε κάθε συμβατική χρηματοπιστωτική εταιρεία. Η αποκέντρωση μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερη ευπάθεια στους χάκερ, αλλά μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά.
Το πρόβλημα με την ύπαρξη μόνο αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων είναι η αναποτελεσματικότητά τους σε σύγκριση, ας πούμε, με τις Visa και Mastercard, ή τις κανονικές τραπεζικές συναλλαγές σε προηγμένες οικονομίες. Ανταλλακτήρια όπως το FTX εκδημοκρατοποίησαν τον τομέα, επιτρέποντας σε απλούς ανθρώπους χωρίς τεχνικές δεξιότητες να επενδύουν και να διεξάγουν συναλλαγές. Είναι, λοιπόν, πιθανό να βρεθούν τρόποι για να διπλασιαστούν τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας και του κόστους – αν και δεν φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον.
Ίσως οι ρυθμιστικές αρχές να πιέσουν προς την αποκεντρωμένη ισορροπία απαιτώντας από τα χρηματιστήρια να γνωρίζουν την ταυτότητα οποιουδήποτε με τον οποίο συναλλάσσονται, συμπεριλαμβανομένου του blockchain. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται αθώο, θα καθιστούσε μάλλον δύσκολο το εμπόριο στο ανώνυμο blockchain για λογαριασμό των πελατών ενός χρηματιστηρίου.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που περιλαμβάνουν «ανάλυση αλυσίδας», όπου οι συναλλαγές εντός και εκτός ενός πορτοφολιού (λογαριασμού) Bitcoin μπορούν να εξεταστούν αλγοριθμικά, επιτρέποντας την αποκάλυψη της υποκείμενης ταυτότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά αν αυτή η προσέγγιση ήταν αρκετή, είναι δύσκολο να δούμε πώς η κρυπτογράφηση θα μπορούσε να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικές επιλογές χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης.
Το Bitcoin, το Ethereum και τα περισσότερα άλλα κρυπτονομίσματα δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, αλλά σίγουρα το σύστημα θα περιοριστεί. Όπως συνέβη στην Κίνα. Και ακριβώς επειδή η Κίνα ήταν μεταξύ των πρώτων, δεν κάνει λάθος τη στρατηγική, ειδικά αν υποψιαστεί κανείς ότι οι συναλλαγές σχετίζονται με φοροδιαφυγή και έγκλημα.
Τελικά, πολλές άλλες χώρες είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας. Αλλά είναι απίθανο ο πιο σημαντικός παίκτης, οι ΗΠΑ, με την αδύναμη και κατακερματισμένη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, να εφαρμόσει μια τολμηρή στρατηγική σύντομα. Σε αυτό το περιβάλλον, το FTX μπορεί να είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην κρυπτογράφηση μέχρι στιγμής. Δυστυχώς, είναι απίθανο να είναι το τελευταίο» καταλήγει ο Ρογκόφ.