Κεραμέως: Αυτά αλλάζουν στο επίδομα ανεργίας – Πού επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Κεραμέως: Αυτά αλλάζουν στο επίδομα ανεργίας – Πού επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Διαβάτες προσπερνούν το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, Αθήνα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημαντικές αλλαγές προανήγγειλε η υπουργός και σχετικά με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σε συνέντευξή της την Τρίτη, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της απασχόλησης για νέους, γυναίκες, ΑμεΑ και συνταξιούχους, τονίζοντας ότι πάνω από 160.000 συνταξιούχοι έχουν δηλωθεί ως εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, το μέτρο στέφθηκε με επιτυχία, καθώς έχει καταργηθεί η κράτηση του 30% στη σύνταξη για όσους εργάζονται. «Την τελευταία πενταετία έχουμε 500.000 περισσότερους εργαζόμενους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι το τρέχον σύστημα, που ισχύει από το 1950, θα αλλάξει. Όπως σημείωσε, «το επίδομα ανεργίας είναι το ίδιο είτε εργάζεσαι 40 είτε 10 ώρες την εβδομάδα», γεγονός που θα αλλάξει.

Οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο επίπεδα: Πρώτον, το ποσό του επιδόματος θα εξαρτάται από τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας. Δεύτερον, το επίδομα θα γίνει «εμπροσθοβαρές», δηλαδή τους πρώτους μήνες θα είναι υψηλότερο και σταδιακά θα μειώνεται, προκειμένου να παρακινήσει τους ανέργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα αφορούν νέους δικαιούχους και όχι όσους λαμβάνουν ήδη επίδομα, ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση αποτελεί τον δεύτερο στόχο του υπουργείου Εργασίας, με σκοπό την εξασφάλιση δίκαιης αμοιβής για τις ώρες εργασίας των εργαζομένων. Η κα Κεραμέως δήλωσε ότι θα έχει συνάντηση με τους φορείς του τουρισμού και της εστίασης, ώστε να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου.

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

Σχετικά με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η υπουργός ανακοίνωσε δύο σημαντικές αλλαγές: Πρώτον, οι ανάπηροι που πάσχουν από αναστρέψιμες παθήσεις θα εξετάζονται μόνο μία φορά. Δεύτερον, έχουν προσληφθεί πάνω από 700 νέοι γιατροί στα κέντρα για την άμεση εξυπηρέτηση των αναπήρων.

Τέλος, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων έχει αυξηθεί στις 1.000 την ημέρα, προσφέροντας ταχύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: