Καταναγκαστική εργασία: Οι μεγάλοι κερδισμένοι των «αιματοβαμμένων» 236 δισ. δολαρίων
- 19/03/2024, 14:20
- SHARE
Η καταναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία παράγει 236 δισ. δολ. σε παράνομα κέρδη κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ-ILO).
Η έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στη Γενεύη, αποκαλύπτει αύξηση 37% σε τέτοια παράνομα κέρδη μεταξύ 2014 και 2021.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών αντιστοιχεί στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ακολουθούμενες από την Ασία και τον Ειρηνικό και την Αμερική, μεταδίδει το Bloomberg.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είναι η ειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ που επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων.
«Οι άνθρωποι σε καταναγκαστική εργασία υπόκεινται σε πολλαπλές μορφές εξαναγκασμού, με τη σκόπιμη και συστηματική παρακράτηση των μισθών να είναι από τις πιο συνηθισμένες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΟΕ Gilbert Houngbo. «Γνωρίζουμε τώρα ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να ενωθεί για να αναλάβει δράση».
Η έκθεση «Κέρδη και φτώχεια: τα οικονομικά της καταναγκαστικής εργασίας», εκτιμά ότι οι διακινητές και οι εγκληματίες παράγουν σχεδόν 10.000 δολ. ανά θύμα, από 8.269 $ προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό πριν από μια δεκαετία.
Περίπου 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας «κάθε μέρα του 2021», ανέφερε η ΔΟΕ. «Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε 3,5 άτομα για κάθε χίλια άτομα στον κόσμο».
Η ΔΟΕ ορίζει την καταναγκαστική εργασία ως εργασία που πραγματοποιείται υπό την απειλή οποιασδήποτε ποινής και για την οποία οι άνθρωποι δεν προσφέρονται οικειοθελώς.