Κέρδη έως και 5% στις μετοχές των τραπεζών της Τουρκίας, δια χειρός BofA

Κέρδη έως και 5% στις μετοχές των τραπεζών της Τουρκίας, δια χειρός BofA
epa09623531 People check rates on a board of currency exchange office in Istanbul, Turkey, 23 November 2021. Turkish lira hits a new record low level against the US Dollar. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο τραπεζικός δείκτης της τουρκικής αγοράς έφτασε να κερδίζει έως και 4,5% το πρωί της Δευτέρας.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 4 εβδομάδων έφτασαν να σημειώνουν τη Δευτέρα οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών της Τουρκίας στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά από σύσταση της Bank of America για αγορά των τίτλων τους.

Ο τραπεζικός δείκτης της τουρκικής αγοράς έφτασε να κερδίζει έως και 4,5% το πρωί της Δευτέρας. Οι μετοχές των Akbank TAS και Yapi ve Kredi έφτασαν σε άνοδο 5,5% και 5,1% αντίστοιχα. Ο ευρύτερος δείκτης αναφοράς μετοχών της Τουρκίας, εν τω μεταξύ, σημείωνε άνοδο 1,4%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρά το θετικό μήνυμα για τις ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, η έκθεση αναμένεται πως οι τίτλοι των κρατικών Halk Bankasi και Vakiflar Bankasi TAO θα παρουσιάσουν υποαπόδοση λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας που αναμένεται να έχουν.

«Πάτημα» στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Στην έκθεση της BofA σημειώνεται η σύσταση buy για τις μετοχές των τουρκικών τραπεζών καθώς αυτές προβλέπεται πως θα ωφεληθούν από την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας της χώρας σε περισσότερο «ορθόδοξες» νομισματικές πολιτικές.

Υπενθυμίζεται πως οι αναλυτές της Δύσης έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους για τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας υπό την ηγεσία της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν και την πρόθεση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία μέσω σημαντικών αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της τράπεζας.

Οι αναλυτές της BofA αναμένουν ότι η απόδοση των τουρκικών τραπεζών επί των ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 30%. Βλέπουν επίσης ότι η ανάκαμψη των λεγόμενων core spreads -η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων- και η βελτιωμένη βάση προμηθειών θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα έσοδα.

Ο κίνδυνος ποιότητας ενεργητικού είναι «διαχειρίσιμος» και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, έγραψαν οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com