Κέρδισαν 11,6 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο αλλά είναι απογοητευμένοι!
- 07/05/2015, 11:37
- SHARE
Ο πιο ακριβοπληρωμένος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων κέρδισε μόνο… 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
του Στίβεν Γκάντελ
Μόνο στον κόσμο των αμοιβαίων κεφαλαίων το έτος κατά το οποίο τα κορυφαία στελέχη του κλάδου κερδίζουν συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να θεωρηθεί απογοητευτικό. Το 2014 δεν ήταν απλά μια κακή χρονιά, ήταν μια από τις χειρότερες. Ήταν αντίστοιχη με την επίδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων το 2008.
Την Τρίτη, το Institutional Investor παρουσίασε μια «Λίστα Πλούτου» με τους πιο ακριβοπληρωμένους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Ο Κεν Γκρίφιν, ο διαχειριστής της Citidel, μιας εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων με έδρα το Σικάγο, ήταν στην κορυφή της λίστας, με αμοιβή 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούσε ο Τζέιμς Σίμονς, ο οποίος δε διαχειρίζεται πλέον το αμοιβαίο του κεφάλαιο. Κέρδισε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος.
Οι 25 κορυφαίοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στη λίστα κέρδισαν κατά μέσο όρο 467 εκατομμύρια δολάρια το 2014. Η συνολική αμοιβή των 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν το μισό της συνολικής αμοιβής τους το 2013, που ανήλθε σε λίγο πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ έχουν μια περίεργη αίσθηση υπερηφάνειας σχετικά με την έννοια της αμοιβής και της απόδοσης. Και απαιτούν το ίδιο από τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν. Έτσι, εκ πρώτης όψης, αυτό φαίνεται σαν καλό παράδειγμα εφαρμογής αυτής της αρχής στην πράξη. Τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν μια κακή χρονιά το 2014. Ανάλογα με τον ποιό δείκτη κοιτάει κανείς, ο μέσος όρος απόδοσης των αμοιβαίων κεφαλαίων κυμάνθηκε στο 3%. Αυτή η απόδοση ήταν μικρότερη από το ήμισυ της απόδοσης του 7% που πέτυχαν πριν από ένα χρόνο. Οπότε είναι λογικό και η αμοιβή τους να μειώθηκε στο μισό.
Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τις αμοιβές με βάση την απόδοση της Γουόλ Στριτ. Η κλίμακα είναι εντελώς υποκειμενική, οι αμοιβές πάντα μετριούνται και κρίνονται με βάση τις αμοιβές του προηγούμενου έτους. Εάν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αμοίβεται με βάση την απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος ενισχύθηκε κατά περίπου 14% πέρυσι, τότε τα διοικητικά στελέχη του αμοιβαίου κεφαλαίου θα έπρεπε να υποστούν μια μείωση των αμοιβών τους, ακόμα μεγαλύτερη από το μισό της περασμένης χρονιάς.
Ο διαχειριστής με την καλύτερη επίδοση στο φετινό κατάλογο ήταν ο Μπιλ Άκμαν, του οποίου το αμοιβαίο κεφάλαιο Pershing πέτυχε απόδοση περίπου 40% το περασμένο έτος. Ο ίδιος δεν ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος διαχειριστής, όμως. Βρισκόταν στην τέταρτη θέση. Φυσικά, δεν πρόκειται να στενοχωρηθεί για αυτό. Κέρδισε 950 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος.
Το θέμα είναι ότι, για να έχει σημασία το ζήτημα της απόδοσης ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, θα πρέπει η απόδοση πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Με αμοιβή 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο, ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ούτως ή άλλως κερδισμένος. Τί άλλο μας διδάσκουν όλα αυτά; Ότι μπορείτε να κερδίσετε πολλά χρήματα ως διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.