Κερδίζει έδαφος το «ναι» για τη συμφωνία στην ΠΓΔΜ

Κερδίζει έδαφος το «ναι» για τη συμφωνία στην ΠΓΔΜ
epa06806174 Macedonian Foreign Minister Nikola Dimitrov gives a joint press conference with German Foreign Minister Heiko Maas (not pictured) in Berlin, Germany, 14 June 2018. Dimitrov meets Maas to discuss on bilateral issues. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υψηλά ποσοστά στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, καταγράφονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε και γνωστοποιήθηκε χθες σε όλα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Στην έρευνα του Center for Survey Research του International Republican Institute, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», ποσοστό της τάξης του 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως ή μερικώς με την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αιτιολογούν την επιλογή τους.

Σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ κατά δήλωσε πως προτίθεται να ταχθεί το 22%. Συνολικά υπέρ της συμμετοχής της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., χωρίς σύνδεση με το όνομα, τάσσεται το 83% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας, ενώ το ίδιο ποσοστό υπέρ του ΝΑΤΟ ανέρχεται στο 77%. Και στις δύο περιπτώσεις, η υποστήριξη έχει ανεβεί σημαντικά από πέρυσι.

Βέβαιος για θετικό αποτέλεσμα ο Ζόραν Ζάεφ

Τη βεβαιότητά του ότι το ποσοστό των πολιτών που θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι μεγάλο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κατά την έναρξη της πολτικής καμπάνιας που θα οδηγήσει στις κάλπες για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ζάεφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα, ότι και η αντιπολίτευση της χώρας θα δει θετικά το δημοψήφισμα, καθώς αυτό είναι υπέρ της πορείας της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Ξέρω και κατανοώ τις ενστάσεις τους για τη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά σας διαβεβαιώ για άλλη μια φορά, ότι αν αφήσουμε το χρόνο να περάσει, κανείς δεν εγγυάται ότι θα επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία. Η συμφωνία είναι δίκαιη και εγγυάται την ευρωπαϊκή μας πορεία», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για τη χώρα του δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί στα Σκόπια, η είδηση ότι ο πρόεδρος, Γκεόργκι Ιβανόφ δεν θα βρεθεί στην κάλπη του δημοψηφίσματος, για να ταχθεί υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς εκείνο το διάστημα θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η ομιλία του Ιβανόφ στα Ηνωμένα Έθνη θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν με καυστικό τρόπο, ότι τρεις ημέρες είναι υπεραρκετές για να ταξιδέψει κανείς από τη Νέα Υόρκη στα Σκόπια, ακόμα και αν, πάει με τα πόδια.

FAZ: Αγωνία για το δημοψήφισμα 

Στις πολιτικές ζυμώσεις στα Σκόπια εστιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ακριβώς έναν μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα «παραμένει άδηλο αν το δημοψήφισμα θα έχει επιτυχή έκβαση» αν και «θεωρείται βέβαια πιθανό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος».

«Η αλβανική μειονότητα καθώς και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μάλλον θα εγκρίνουν τη συμφωνία. Η σλαβική πλειονότητα του πληθυσμού είναι μεν διχασμένη, ωστόσο θεωρείται σίγουρη η έγκρισή της κατά πλειοψηφία. Αυτό που δεν είναι τόσο σίγουρο είναι αν θα προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τη FAZ, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων. «Οριακή υπόθεση, αν η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα» σχολιάζει.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αναφορά στον υποτιθέμενο ρόλο της Ρωσίας: Επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα, η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα αντιμετωπίσει την ΠΓΔΜ ως ‘θεμιτό στόχο’ εφόσον οι Σκοπιανοί δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα.

«Ίσως να μην είναι παράτολμη η εικασία ότι μερικές τουλάχιστον από όλες αυτές τις μικρές ή μικροσκοπικές κομματικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, ΜΚΟ και άλλες ομάδες, που εναντιώνονται στη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μπορεί να έχουν εισπράξει από τη Μόσχα κάτι περισσότερο από απλή συμπάθεια» αναφέρει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας.