Κερδίζει έδαφος το ηλεκτρονικό τσιγάρο μεταξύ των καπνιστών στην Αττική
- 08/05/2018, 20:30
- SHARE
Τι φανερώνει η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα.
Το κάπνισμα συνεχίζει, πάρα την οικονομική κρίση και τη μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στους καπνιστές, να αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας, όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη που έγινε στην Αττική και δείχνει ότι το 32,7% του πληθυσμού, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα στο νομό αυτό εξακολουθούν να είναι καπνιστές.
Όμως, από τη μελέτη αυτή προκύπτει και η πρώτη λεπτομερής καταγραφή χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην Αττική το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί πλέον ηλεκτρονικό τσιγάρο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές στο νομό. Το 98,5% από αυτούς είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό, το 62,2%, δηλώνουν -σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας- ότι ατμίζουν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο και έχουν διακόψει τη χρήση του κλασικού τσιγάρου.
Μικρό ποσοστό που αγγίζει το 1,5% των ατμιστών- χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν τσιγάρο, δηλαδή ξεκίνησε για πρώτη φορά την ατμιστική συνήθεια, με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Πολύ πιο βλαβερό, (3.1%) βλαβερό (7.8%) ή εξίσου βλαβερό με το κλασικό τσιγάρο (28.6% ), χαρακτήρισαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο περίπου το 40% του συνόλου των καπνιστών, ενώ σχεδόν 35% από αυτούς απάντησε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο (30.9%) ή πολύ λιγότερο βλαβερό (4.6%) ή καθόλου βλαβερό (0.7%) σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο. Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο ότι 20.5% των καπνιστών δεν είχε άποψη για το θέμα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4058 ενηλίκων στο Νομό Αττικής.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ