Κι άλλες χώρες μπαίνουν στη λίστα όσων «φοβούνται» το εμβόλιο της AstraZeneca

Κι άλλες χώρες μπαίνουν στη λίστα όσων «φοβούνται» το εμβόλιο της AstraZeneca
Illustration picture shows the Belgian headquarters of British-Swedish pharmaceutical giant AstraZeneca, in Dilbeek, Saturday 23 January 2021. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK Photo: AFP

Η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, ενώ η Αφρικανική Ένωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο, επιφέροντας περαιτέρω πλήγματα στις ελπίδες της εταιρείας να παραδώσει δόσεις του εμβολίου της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο – που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρήθηκε πρωτοπόρο στην παγκόσμια μάχη των εμβολιασμών – δέχεται χτυπήματα από ανησυχίες για την ασφάλεια και προβλήματα εφοδιασμού μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών τον Δεκέμβριο, με την Ινδονησία να είναι η τελευταία χώρα που αναγκάστηκε να αναζητήσει δόσεις από άλλες παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων.

Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, αντί της AstraZeneca, μια αλλαγή πορείας που προειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας πωλείται σε τιμή κόστους, έναντι λίγων δολαρίων η δόση. Είναι μακράν το φθηνότερο και αυτό που κυκλοφορεί περισσότερο μέχρι στιγμής και δεν έχει καμία από τις απαιτήσεις βαθιάς ψύξης ορισμένων άλλων εμβολίων Covid-19, καθιστώντας το πιθανότατα στυλοβάτη πολλών προγραμμάτων εμβολιασμού σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ωστόσο, περισσότερες από δώδεκα χώρες ανέστειλαν ή διέκοψαν εν μέρει τη χρήση του, πρώτα λόγω ανησυχιών για την αποτελεσματικότητά του σε ηλικιωμένους και τώρα εξαιτίας των ανησυχιών για τις σπάνιες παρενέργειες σε λήπτες νεότερης ηλικίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα πισωγυρίσματα στην παραγωγή, θα καθυστερήσει τη διάθεση εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές για να τιθασεύσουν την πανδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Εξαιρετικά σπάνια»

Η Ιταλία προσχώρησε χθες στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, συνιστώντας ένα ελάχιστο όρο ηλικίας για τους αποδέκτες του εμβολίου της AstraZeneca και η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου. Η Νότια Κορέα ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενέκρινε αυτό της Johnson & Johnson.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με τις βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για να καταχωρήσει τις πιθανές εγκεφαλικές θρομβώσεις ως «μια εξαιρετικά σπάνια πιθανή παρενέργεια».

Η Νότια Αφρική ανέστειλε επίσης τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca τον περασμένο μήνα, λόγω μιας μικρής κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου προσφέρει ελάχιστη προστασία στην ήπια έως μέτρια μορφή της ασθένειας που προκαλεί η κυρίαρχη τοπική παραλλαγή του κορονοϊού.

Η AstraZeneca αντιμετωπίζει επίσης θέματα παραγωγής που έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις δόσεων του εμβολίου σε πολλές χώρες.

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων.

Αυτό επηρέασε τις προμήθειες στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX που υποστηρίζεται από τη συμμαχία εμβολίων GAVI και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του οποίου 64 φτωχότερες χώρες υποτίθεται ότι θα λάμβαναν δόσεις από το SII.

Η Βρετανία έχει επιβραδύνει την χορήγηση εμβολίων λόγω της καθυστέρησης άφιξης φορτίων από την Ινδία και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για τις εξαγωγές εμβολίων. Η Αυστραλία επίσης επέρριψε την ευθύνη για καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της σε θέματα εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Η AstraZeneca επικαλείται μειωμένη παραγωγή σε ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο για το έλλειμμα εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.